Sinop'ta Lakerda Yapımı Erken Başlandı

Bu sezon palamuttan umudunu kesen Sinoplu balıkçılar, torik balığının lakerdasını yapmaya başladı.

Sinop'ta 15 yıldır balıkçılık yapan İbrahim Gündoğdu, bu sezon palamut balığının az olması nedeniyle lakerda yapmaya erken başladıklarını belirtti.

Geçen sezon bol olan palamudun bu sezon az olduğunu belirten Gündoğdu, "Palamudun yerine torikler kendini erken gösterdi ve tezgahlarda tanesi 50-60 lira arasında satılıyor. Torikleri dilimleyerek ve özel işlemlerden geçirerek kavanoz içerisinde 85 liradan satıyoruz. Lakerdanın yapımı yaklaşık 10 gün sürüyor" diye konuştu.

Bu sezon lakerda yapmak isteyen vatandaşları uyaran Gündoğdu, "Palamudun az olması nedeniyle lakerdalarını erkenden yapsınlar. Fiyatlar daha da yükselirse balıksız kalabilirler. Geçen yıla oranla bu sezon palamut balığı az ve pahallı. İriliğine göre tanesi 5 ila 8 lira arasında değişiyor" dedi.

Lezzetli lakerda yapmak için öncelikle etli toriklerin tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Gündoğdu, lakerda yapımının inceliklerini şu şekilde anlattı:

"Öncelikle balığın taze ve diri olması, işlem esnasında dilimlenirken dağılmaması ve temizlenirken tuz miktarının çok iyi ayarlanması lazım. Lakerdayı diğer tuzlu balık çeşitlerinden ayıran en önemli özellik ise yerken damakta tuz tadının hissedilmemesidir."

Kaynak: AA