Sahte Bala Karşı Barkod Dönemi

ALİ RIZA KARASU - Türkiye bal üretiminde sahte ve kaçakçılığı önlemek için "barkod" sistemine geçti. Geçtiğimiz ocak ayında yürürlüğe giren "Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği"ne göre barkodu olmayan balın satışı ve nakliyesi yasak.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Arıcılar Merkez Birliği'in ortak çalışması olan 28366 sayılı "Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği"nin ocak ayında yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Düzenleme gereği 2013 yılı başından bu yana Türkiye genelindeki 57 bin arıcıya birer işletme numarası verildiğini ifade eden Yılmaz, barkotun okutulması halinde ürünün balın kime ait olduğu tespitinin yapıldığını dile getirdi. Barod sistemiyle bal üretiminin üreticiden sofraya kadar olan zincirin kayıt altına alındığını anlatan Yılmaz, "Üzerinde arıcılık kayıt sistemine kayıtlı üreticilere ait işletme numarası ve barkodu olmayan ballar satılmayacak. Böylece arıcı ne ürettiğini, tüketici de ne tükettiğini bilmiş olacak. Market raflarında satılan balların da barkotlu olması gerekiyor" dedi.

Uygulamayla balların üzerinde her ile ait kod numaralarının yanı sıra üreticilere ait işletme numaralarının bulunduğunu söyleyen Bahri Yılmaz, aldığı balda her hangi bir olumsuzlukla karşılaşan tüketicinin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il müdürlüğüne başvurması halinde barkod sistemi sayesinde üreticisinin kim olduğunun tespit edilebileceğini dile getirdi.

Bahri Yılmaz, şunları söyledi:

"Yeni uygulama balı üreticiden sofraya gidinceye kadar takibini kolaylaştıracak. Her arıcının işletme numarası bal tenekesi ve bal çerçevesinin üzerinde bulunması zorululuğu bulunuyor. Üretici bundan sonra 'ben balı ürettim kim yerse yesin, ben karışmam' diyemez. Barkod uygulaması sahtecilere karşı gerçek üreticileri koruyacak. Uygulamanın tam anlamıyla hayata geçirildiğini söyleyemeyiz. Ürünün takibini ve piyasa denetimini yapacak kurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın il ve ilçe teşkilatlarıdır."

-Barkod tüketiciler için bir güvence

Hatay Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Ekici ise balda barkod uygulamasının tüketiciler için bir güvence olduğunu söyledi.

Borkod sisteminin sahte ve kaçak bal üretimini yüzde 80 oranında azaltacağını belirten Ekici, "Yönetmelik çıktı, denetim ayağı eksik olursa tüketici sahte bal yemeye devam edecek. Şeker yemek istemeyen bal alırken barkodu sorsun" dedi.

Barkodun ürünün kimliği anlamına geldiğini ifade eden Ekici, "Sahte bal üreten kişi üzerine kimliğini yapıştırmaz. Bu nedenle tüketiciler barkodu olmayan ürünü satın almasınlar. Kendi köyünden dahi bal alanlar barkodunu sorsunlar. Türkiye'de artık kimliksiz bal satılmayacak" diye konuştu

Ekici, market raflarında satılan balların da barkotlu olması gerektiğini belirterek, uygulamanın denetim ayağının eksik kalmasını eleştirdi.

"Kontrol olmazsa barkodun anlamı olmaz" diyen Ekici, kontrol yetkisini elinde bulunduran kurumlara büyük görev düştüğünü dile getirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkisinde olan denetimlerde barkodsuz ürünün tespiti halinde ürüne el konulmasının yanısıra 12 bin 800 lira para cezası uygulanıyor.

Kaynak: AA