Maliyet Düştü, Randıman Arttı

MELTEM YILMAZ - Trabzon Ticaret Borsası tarafından kaliteli fındık projesi kapsamında bu yıl "Fındığı daldan değil yerden toplayın" sloganı ile başlatılan kampanyanın büyük tasarruf sağlandığı bildirildi.

TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındıkta söz sahibi sivil toplum kuruluşları arasında yer alan TTB'nin, bu yıl uygulanması için çalışma yaptığı "Fındığı daldan değil, yerden toplayın" projesinin ilk yılında üreticilerden destek gördüğünü söyledi.

Trabzon'un fındık üretiminde yüzde 8, fındık ticaretinde ise yüzde 40 oranında bir paya sahip olduğunu ifade eden Cirav, "Ülkemizin ilk fındık üretilen yerlerinden olan Trabzon'da maalesef son yıllarda fındık verim ve kalitesinde büyük bir düşüş yaşanmaktadır. Bunun için biz 10 yıldır 'Kaliteli Fındık Projesi' adı altında çalışmalar yapıyoruz. Bu yıl da fındığın daldan değil, yerden toplanması için kampanya yaptık. Kampanyanın ilk yılı olmasına rağmen üreticilerimizin ilgi gösterdiği ve yerden toplayanların sayısının artığını gözlemledik" dedi.

Cirav, Arsin ilçesindeki arazisinde projeyi kendisinin de uyguladığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz yıl işçilik olarak 100 günlük ödeyip 2 bin 80 kilogram fındık aldığım yerden, bu yıl 36 günlük ödeyerek bin 450 kilo kuru fındık topladık. Bu da şunu gösterdi. Geçen yıl daldan bir günde 20 kilo fındık toplayan işçi, bu yıl 40 kilogramı aştı. Fındığın tam olgunlaştıktan sonra daldan değil yerden toplanması sayesinde hem toplama maliyeti düştü hem de fındığın randımanı arttı. İşçilik maliyetlerinden yüzde 100'e yakın bir tasarruf söz konusu oldu. Bu yılki fındığın randımanı olgunlaşıp yerden toplandığı için geçen yıla göre 2 randıman daha fazla oldu. Bu da ilave bir fiyat demektir"

Fındık bahçelerine özen gösterilmesi gerektiğine de dikkati çeken Cirav, "Fındığın özellikle olgunlaşmadan toplanmaması gerekiyor. Borsa olarak verim ve kalitenin arttırılması için başta Giresun'daki Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü olmak üzere sektörle ilgili tüm kuruluşlarla işbirliği yapacağız" diye konuştu.

Kaynak: AA