Cizre’de Ana Dilde Eğitim Yürüyüşü

Şırnak’ın Cizre ilçesinde Demokratik toplum Kongresi'nin (DTK) çağrısı üzerine Kürdi-Der öncülüğünde ana dilde eğitim yürüyüşü düzenlendi.

Cizre’de Ana Dilde Eğitim Yürüyüşü
DTK’nın ana dilde eğitim için okulları bir hafta boykot kararı almasının ardından Cizre’de Kürdi-Der ilçede faaliyet gösteren bazı sivil toplum örgütleri ile birlikte yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi.

Cizre Kürdi-Der önünde bir araya gelen çok sayıda kişi ellerinde taşıdıkları dövizlerle İzzet Keser Caddesi üzerinden Orhan Doğan Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Deflerin çalındığı sloganların atıldığı ana dilde eğitim yürüyüşü Cizre Merkez Anadolu Lisesi'ne kadar devam etti. Grup daha sonra burada basın açıklaması düzenledi.

Gurup adına açıklama yapan Kürdi-Der yöneticisi Abdulselam Durmuş, "Bugün okullar açıldı. Ancak okula başlayan çocuklarımız maalesef yine ana dillerinden yoksun eğitime başlayacaklar. Tüm dünya halkları gibi biz Kürt halkının çocukları da ana dillerinde eğitim yapma hakları vardır. Biz Kürt halkı olarak Ana dilimizde okumak ve yazmak, ana dilde eğitimin önündeki engellerin bir an önce aldırılmasını istiyoruz. Bu nedenle bir hafta boyunca okullara gitmeyerek ana dilde eğitim talebimizi dile getirmek için okulları bir hafta boyunca boykot kararı aldık" dedi

Yapılan basın açıklamasından sonra Orhan Doğan Caddesi üzerinden yürüyüşe geçen gurup, Kurdi-Der binası önünde geldikten sonra gurup olaysız bir şekilde dağıldı.

BOYKOT KARARI BİRÇOK OKULUN SINIFLARINI BOŞ BIRAKTI
DTK tarafından ana dilde eğitim için duyurulan okulları bir hafta boykot çağrısı Cizre’de bir çok okulun boş kalmasına neden oldu. Boykot kararının ardından Nur, Cudi ve Sur mahallelerinde bulunan bir çok okulda sınıflar boş kaldı. Az sayıda öğrencinin geldiği okullarda, okulun ilk gününde dersleri boş geçen öğretmenler zamanlarını öğretmen odasında oturarak geçirdi.
Kaynak: İHA