Banka Dava Açtı Ama O Kredi Masrafını Geri Aldı

MÜMİN ALTAŞ - Konya'da, Tüketici Hakem Heyeti'nin, bankadan çektiği krediye istinaden alınan ücretin iadesine karar vermesine rağmen, banka tarafından hakkında dava açılan tüketici, mahkemeye sunduğu dosyayla davanın reddini sağlayıp ödediği 650 lirayı geri aldı.

Öğretmen Ayhan Yücel, bir bankadan 2010 yılında 65 milyar lira konut kredisi çekti. Banka şubesi, çekilen kredi ile Yücel'den "proje komisyonu" adı altında 650, "ekspertiz ücreti" olarak da 450 lira aldı.

Yücel, alınan 650 liranın iade edilmesi için 2012'nin Mayıs ayında bankaya dilekçe verdi, ancak banka paranın sözleşme gereği alındığını belirterek, iade etmedi. Konuyu Meram Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti'ne taşıyan Yücel, haklı bulundu ve bankanın 650 lirayı iadesine karar verildi.

Kararı bankaya bildiren Yücel, paranın iade edilmesini beklerken, hakkında banka tarafından Konya Tüketici Mahkemesi'nde dava açıldığını öğrendi.

Adeta avukat gibi çalışıp, Yargıtay ve Tüketici Mahkemesi'nin emsal kararlarından oluşan kendi hazırladığı kapsamlı dosyayı mahkemeye sunan Yücel, dava görülmeden red kararının çıkmasını sağladı ve ödediği 650 lirayı geri aldı.

-Ekspertiz ücretinin iadesi için de mücadele edecek

Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararın çıkmasının ardından imzaladığı belge karşılığında parasını aldığını söyledi.

Hukuki açıdan kazanılan hak nedeniyle memnun olduğunu ifade eden Yücel, "Haksızlığın 1 lirası da bin lirası da haksızlık. '650 lira önemli değil' denebilir, ancak o para 2010 yılında asgari ücretlinin aylığıydı. Önemli olan; ortada bir haksız kazanç varsa, buna engel olmak. Sadece bu değil, bunun yanında birçok ücret alınıyor. 450 liralık ekspertiz ücretinin iadesi için de bankaya dilekçe verdim, ama almadılar. Ben de dilekçemi genel müdürlüğe gönderdim. Mücadelemi sürdüreceğim" diye konuştu.

Yücel, öğretmenlerin toplumda örnek insanlar olarak gösterildiğini, kredi çekerken veya araç kullanırken de örnek olmaları gerektiğini söyledi.

Amacının bireysel olarak bir şey yapmak olmadığını vurgulayan Yücel, tüketicilere örnek olmaya çalıştığını dile getirdi.

Kaynak: AA