Türkçevizyon'un Ardından

DENİZLİ - Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Türkçe'nin dünyada en çok konuşulan diller arasında yer alması için bu festivale ev sahipliği yaptıklarını söyledi.

Demir, TRT, Denizli Valiliği ve Denizli Belediyesi işbirliğiyle bu yıl dördüncüsü düzenlenen "Uluslararası Türkçe Sözlü Müzik Festivali" ile ilgili AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkçe'nin tanıtımına büyük katkı sağlayan etkinliğin çeşitli ülkelerinde canlı olarak yayınlandığını belirtti.

Türkçe'nin dünyada en çok konuşulan diller arasında yer alması için bu festivale ev sahipliği yaptıklarını ifade eden Demir, şunları söyledi:

"Denizli özellikle kültür varlıklarıyla, barındırdığı medeniyetlerle herkesin gözünde olan bir kent. Denizli'de bilinen 19 antik kent, 800'e yakın arkeolojik eser var. Festivalin en orijinal özelliklerinden biri, antik şehir içerisindeki antik tiyatroda yapılması. 2 bin yıl önce yapılan antik tiyatroda 21 ülkeden sanatçıların eserlerini Türkçe seslendirmelerinin önemli olduğuna inanıyorum. Bu antik şehir ve antik tiyatro, aynı zamanda dünyada tek olan Pamukkale'de. Bu vesileyle güzelliklerin hepsini, pek çok ülkede canlı izletme fırsatı bulduk."

AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci de, Türkçevizyon'un büyük bir proje olduğunu ifade etti.

Zeybekçi, "Kültür coğrafyamızdaki bütün kardeş ülkelerimizden sanatçıların Türkiye'ye gelerek, dünyanın tarih ve kültür olarak en zengin şehirlerinden birisi olan Denizli'de eserleri Türkçe seslendirmesi çok anlamlı. İnşallah bu festivalin ileride Türkiye'den beklenen, Türkiye'ye biçilen role uygun bir şekilde çok daha farklı boyutlara geldiğini göreceğiz. Çünkü kültür coğrafyamızın bizden beklentileri çok fazladır. Buralar, ecdadımızın bize kültür olarak mirasıdır" diye konuştu.

Türkçe Sözlü Müzik Festivali'nin bu yıl 4.'sünü gerçekleştirdiklerini ifade eden Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan ise, etkinliğin Türkçenin tüm dünyada konuşulan, ilgi çeken, fark edilen bir dil haline gelmesi yolunda önemli bir adım olacağını söyledi.

Kaynak: AA