İrak Parlamento Başkanı Nuceyfi İran'da

İran Meclis Başkanı Ali Laricani'nin daveti üzerine İran'a gelen Irak Parlamentosu Başkanı Usame El-Nuceyfi, ülkesinin Suriye krizi için çözüm planını sundu.

Nuceyfi, Laricani ile gerçekleştirdikleri ikili görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında Irak'ın Suriye'deki krizin sona erdirilmesi için "Ateşkesin sağlanması, yabancı güçlerin ülkeden geri çekilmesi ve seçimlerin düzenleneceği tarihin belirlenmesini" içeren siyasi çözüm planı hazırladığını ve bunu Türkiye başta olmak üzere bölge ülkeleriyle paylaştıklarını söyledi.

Suriye'de krizin sona erdirilebilmesi için siyasi çözümden başka bir seçenek bulunmadığını belirten Nuceyfi, "İran, Irak, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın, ABD ve Rusya gibi ülkelerle işbirliği yaparak Suriye'de demokratik bir geleceğin gerçekleşmesine katkıda bulunabileceğini" söyledi.

Irak hükümetinin, Suriye'ye kimyasal silahları yok etmek için yapılacak bir askeri operasyonun bu savaşın bölge ülkeleri arasında yayılacağına inandığını ifade eden Nuceyfi, "Batı'nın kimyasal silahları yok etmek için askeri müdahalede bulunmak istediğine inanıyoruz, olayların başlamasının üzerinden iki buçuk sene geçtikten sonra Suriye halkının can güvenliğini sağlamak için değil. Suriye'ye askeri müdahale sadece bölgedeki silahları yok etmek için bir bahane" değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıda Irak Parlamentosu ve hükümeti tarafından hazırlanan çözüm planını açıklayan Nuceyfi, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

"Plan ilk aşamada taraflar arasında ateşkesin sağlanması, ikinci aşamada siyasi gruplar ile yabancı güçlerin geri çekilmesi ve nihai aşamada demokratik seçimlerin yapılabilmesi için bir zaman cetvelinin oluşturulmasını içeriyor. Elbette bu planın uygulanabilmesi için bölge ülkelerinin işbirliğine ihtiyaç var. Daha önce Arap Birliği ve Türkiye'yle paylaştığımız bu çözüm önerisini bugün de Sayın Laricani ile paylaştım. Irak'ın çözüm önerisi önümüzdeki günlerde İran hükümetine gönderilecektir."

-"Suriye'ye yapılacak askeri bir müdahale bölgedeki ateşi körükler"

Suriye'ye askeri müdahale konusunda Irak hükümeti ile ortak görüşleri paylaştıklarını belirten İran Meclis Başkanı Laricani de "Suriye meselesinin çözümü ancak siyasi yollarla mümkündür. Sayın Nuceyfi görüşmede ülkesinin Suriye krizi için çözüm planını sundu. Bu siyasi çözüm eksenli bir plan olduğu için faydalı olabileceğini düşünüyoruz ancak elbette planın tüm boyutları daha kapsamlı bir şekilde incelenecektir" dedi.

ABD'nin Suriye'ye askeri müdahalenin doğuracağı iki önemli sorunla yüzleştiğini belirten Laricani, "Birincisi BM Güvenlik Konseyi'nin onayını almamış herhangi bir müdahale uluslararası kanunlara aykırı olacaktır ve başkalarının da bu kanunları çiğnemesini meşrulaştıracaktır. İkincisi ise Suriye'ye yapılacak askeri bir müdahale sorunu çözmek yerine bölgedeki ateşi körükleyecek ters sonuçlar doğuracaktır. ABD'nin aklı selim davranarak uluslararası alanda radikal tavırlar sergilemeye son vermesini umuyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA