"kolon Kanserinde Doğru Tedavi Önemli"

KASTAMONU - Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Öncel, "Kolon kanseri tedavisinde başarı oranı diğer kanser türlerine göre daha yüksektir. Önemli olan doğru tedavinin uygulanmasıdır" dedi.

Öncel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kolon kanserinin her yaşta görülebileceğini belirterek, hastalığın genellikle 40 yaş üzeri kişilerde ortaya çıktığını söyledi.

Kolon kanseri riskinden korunmak için düzenli egzersizlerin ve sağlıklı beslenme programlarının uygulanması gerektiğine dikkati çeken Öncel, şöyle konuştu:

"Hayatımızda düzenli spor yapmayı ve sağlıklı beslenme şeklini benimseyerek kanserin oluşum riskini önemli derecede azaltabiliriz. Lifli yiyecek tüketimini artırmak, alkol ve sigaradan uzak durmak, yağ tüketimine dikkat etmek, bol su ve yeşillik tüketmek hem sağlık açısından hem de riski azaltma açısından oldukça faydalı olacaktır. Ailesinde herhangi bir kanser rahatsızlığı bulunan kişilerin kolon kanserine yakalanma riski daha yüksektir. Bu durumda olan kişiler, akrabaları arasında da hangi kanser türü yaygınsa mutlaka o branşla ilgilenen bir uzmanın görüşünü almalıdırlar. Eğer böyle bir sıkıntısı yoksa kişiler seyrek görülen bağırsak hastalıklarına sahip değilse kalın bağırsak kanseri açısından ortalama riskli bir birey olarak görülür."

-"Kanser olma potansiyelini gösteren bir kan testi yok"

Hastalığın genellikle 50'li yaşlarda görülmeye başladığını aktaran Öncel, bu yaştaki herkesin kolonoskopi yaptırması gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Öncel, gelecekte kanser olma potansiyelini gösteren bir kan testinin bulunmadığını dile getirerek, "Ancak birtakım tarama protokollerimiz var. 50 yaşına gelmiş birinde, kalın bağırsakla ilgili hiçbir şikayeti olmasa bile bazı testlerle kanser öncesi lezyonların varlığı tespit edilebiliyor. Kolon kanseri tedavisinde başarı oranının diğer kanser türlerine göre daha yüksektir. Önemli olan doğru tedavinin uygulanmasıdır" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA