Karadenizli Değil, Söke'li

Sökeli Selim Dumlu evin balkonuna kurduğu rüzgar gülü ile evinin elektriğini kendisi üretiyor.

Karadenizli Değil, Söke'li
Selim Dumlu’nun tüm mekanikleri dahil kendi ürettiği rüzgar gülü modeli ile kendisini diğer rüzgar gülü modellerinden ayırıyor. Balkona dahi rahatlıkla monte edilebilen yelken şeklindeki rüzgar gülü oldukça sessiz çalışması ve ergonomik yapısı ile de dikkat çekiyor

Dünyanın alternatif enerji arayışları ilgisini çeken Sökeli Selim Dumlu adeta elektrik ve elektroniğe gönül verenlerden. İlçenin Yenikent Mahallesi’nde bulunan evini tam bir atölyeye çeviren 59 yaşındaki Selim Dumlu; topladığı küçük parçalardan harikalar yaratıyor. Birkaç yıl önce güneş enerjisinin elektriğe dönüştüren paneller ile alternatif enerji ile ilgili çalışmalarına başlayan Selim Dumlu, son dönemde rüzgar enerjisine yöneldi. Piyasada olan tek tip rüzgar panellerinin aksine kendisi tarafından geliştirilen yelken modelinin prototipini üreten Selim Dumlu, evinin elektriğini üretir hale geldi. Modelin ergonomik oluşu ile evlerin balkonlarına, yat ve kotralar başta olmak üzere deniz araçlarına da rahatlıkla monte edilebileceğini dile getiren Selim Dumlu’nun tek hayali; daha çok Çin’den ithal edilen rüzgar güllerinin Türkiye’de de seri şekilde üretilebilmesi. Kendi modelinin de seri şekilde üretilebilmesini arzu eden Selim Dumlu; “Semazen” adını verdiği rüzgar gülünün patenti için başvurduğunu dile getiriyor. Rüzgar gülüne semazen adını vermesinin sebebi ise biraz Mevlana hayranlığından, biraz da tekniğin dışında ney üfleyerek müziğe gönül vermesinden geldiğini açıklıyor.

15-20 yıldır konuya ilgi duyan Selim Dumlu, alternatif enerji sistemlerini araştırmak üzere Amerika’da bile bulunmuş. Piyasadaki modellerin aksine kendi üretimi olan rüzgar gülünün diğerlerinden ayıran birçok özellik olduğuna dikkat çeken Selim Dumlu; “Semazen’in kanat yapısı farklı. Piyasadakiler belirli bir rüzgar şiddeti veya kurulduğu yerin rüzgar yapısına göre kanat özelliği istiyor. Birçoğu da çıkardıkları ses ile rahatsız ediyor. Tüm bu ayrıntıları düşünerek kendi modelimi geliştirdim ve oldukça verimli hale getirdim” dedi.

Selim Dumlu, ürettiği prototip modelin geliştirilerek endüstride kullanılabileceğini belirtiyor.
Kaynak: İHA