"Acı"dan Geçiniyorlar

GAZİANTEP - ZEKERİYE ŞİMŞEK - İslahiye ilçesinde pul ve toz biber haline getirilen acı kırmızı biberin çöp çekme sahaları, dar gelirli ailelerin geçim kaynağı oluyor.

İslahiye ovasında bu yıl 20 bin dekarda ekimi yapılan acı kırmızı biber, özellikle bölge sofralarında değişmez bir lezzet olarak öne çıkıyor. Yurt içi piyasası kadar bazı Avrupa ve Arap ülkelerine de ihraç edilen pul ve toz biber, üretiminden fabrikaya kadar tüm safhalarıyla ilçe ekonomesinde büyük yer tutuyor. Bu yıl üreticiden 7-7,5 liradan alınan acı kırmızı biberlerin işlenmiş halinin kilosunun 10-15 lira olması bekleniyor.

Acı kırmızı biberin tarladan fabrikaya yolculuğunda ise en önemli durak temizlenme aşaması. Biberin çöpünün çekilmesi olarak gerçekleştirilen bu temizlenme işi ilçede hala dar gelirli aileler için bir geçim kapısı olma özelliğini koruyor. Emek yoğun bir çaba gerektiren bu iş için mahalle aralarında oluşturulan sahalarda kadın, erkek ve gençler biber çöpü çekerek aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Çalışanlar gündüz sıcak hava nedeniyle genellikle akşam saatlerinde biber çöpü çekiyor.

Biberin acılığı ise çalışanlar için büyük bir sorun olarak karşılarına çıkıyor. Biberin acı etkisinden korunmak isteyen çalışanlardan kimileri eldiven takarken kimisi de işlemlerin ardından ellerini bir süre zeytinyağında bekletiyor.

Çalışanlar tüm bu zahmetli işte temizledikleri acı kırmızı biberin kilosu başına sadece 195 kuruş alıyor. Ortalama bir çalışan günde 10-15 lira kazanabiliyor. Son dönemde Türkler kadar ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeliler de bu sahalarda çalışarak ekmek parası kazanıyor.

İslahiye Ticaret Odası Başkanı Kemal Vural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede kayıtlı bulunan 20 civarında pul ve toz biber üreten fabrikanın bulunduğunu söyledi.

İlçede ekilen acı kırmızı biberin her yönüyle ilçe ekonomisine katkısı olduğunu ifade eden Vural, "Biber temizleme, çöp çekme işi de bu kapsamda ciddi bir ek gelir kaynağı. Yaz mevsiminde sezon boyunca yaklaşık bu iş iki ay sürüyor" dedi.

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse de tarladan toplanan kırmızı biberin fabrikada üretime geçene kadar depoda beklerken aflatoksin ortaya çıkmaması için çöpünün çekilmesi gerektiğini, bunun için de emek yoğun bir insan gücüne ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Köse, bu yönüyle kırmızı biber üretiminin bir çok vatandaş için aile bütçesine ek gelir getirdiğini kaydetti.

Biber çekim işinde çalışan iki çocuk sahibi ve üçüncü çocuğa hamile olan 35 yaşındaki Kıymet Alaraş, kocasının asgari ücretle çalıştığını, ailenin bütçesine katkı amacıyla biber temizleme işinde çalıştığını söyledi.

Alaraş, biberin kilosunu 195 kuruştan temizlediğini, ortalama günde 10-15 lira kazanabildiğini belirtti.

Kaynak: AA