Foça'da Festival Coşkusu Devam Ediyor

8.Uluslararası Foça Kültür, Sanat ve Balıkçılık Festivali konser,söyleşi gibi birbirinden renkli ve eğlenceli kültürel etkinliklerle devam ediyor.

Foça'da Festival Coşkusu Devam Ediyor
ARKEOLOJİ GEZİSİ
Festivalin 2. gününde Foça Kazıları Başkanı Prof.Dr Ömer Özyiğit, Phokaia Antik Kenti mevkiinde devam eden kazı alanında vatandaşları konuk edip, devam eden çalışmalar hakkında bilgiler verdi. “Phokaia’da Son Çalışmalar ve Foça Turizmi” ve Antik kalıntılar ve Kazı Alanlarının Gezilmesi konulu programa, arkeoloji bilimini sevenler ve konuya ilgi duyanlar yoğun bir ilgi gösterdi. Programın sonunda, Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge; Foça Kazıları Başkanı Prof.Dr Ömer Özyiğit ve Ege Turistik İşletmecileri ve Konaklamacılar Birliği Başkanı Mehmet İşler’e teşekkür plaketi taktim etti.

TAVLA TURNUVASI
Festival etkinleri kapsamında Foça'nın Bağarası Mahallesinde tavla turnuvası düzenlendi.

Bağarası Kahvesi’nde gerçekleştirilen tavla turnuvasına 18 kişi katıldı.

Oldukça çekişmeli geçen tavla maçlarının ardından, turnuvanın 1.’liğini Nedret Adıgüzel, 2.’liğini Ufuk Ocak, 3.’lüğünü Ekrem Tıkansak ve 4.’lüğünü Emel Balcı kazandı.

BALIK -EKMEK MANGAL PARTİSİ
Tavla turnuvasının ardından Balık -Ekmek Mangal Partisi yapıldı. Bağarası Meydanı’nda kurulan dev mangallarda yüzlerce vatandaşa balık ekmek ikram edildi. Ücretsiz balık ekmek dağıtımını gören vatandaşlar, balık ekmek alabilmek için mangalların önünde uzun kuyruklar oluşturdu.Dev mangallarda pişirilen uskumru balıkları vatandaşlara ücretsiz dağıtıldı.

ZEYTİN KONULU SÖYLEŞİ
Gün içersinde devam eden etkinler çerçevesinde düzenlenen, 'Zeytincilik ve Sorunları' konulu söyleşide zeytincilik sektörü masaya yatırıldı. Söyleşiye Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Raşit Dirim, Üretici Caner Genç, AK Parti Belediye Meclis Üyesi-Üretici Ceyhun Çetin ve üretici Mümin Yavuz konuşmacı olarak katıldı.

Söyleşide zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin sıkıntıları, sektörün nasıl daha verimli olabileceği konusunda görüşlere yer verildi.

MUHTEŞEM KONSER
Söyleşi sonrasında Bağarası Meydanı'nda Foça Belediyesi Dans Grubu ve Trabzon Akçaabat Folklor Ekibi gösterilerini sundu. Beğeni toplayan gösteri sonrasında Foçalı vatandaşlar ile Akçaabat Folklor ekibi arasında karşılıklı dostluk mesajları verildi.

Festivalin Bağarası etkinlikleri TRT İzmir Radyosu THM Ses Sanatçısı Makbule Kaya'nın konseri ile son buldu.Eğlencenin doruğa çıktığı konserde sevenlerine muhteşem bir müzik ziyafeti veren Makbule Kaya, izleyiciyle kurduğu sıcak diyaloglar ve seslendirdiği türkülerle büyük beğeni topladı ve ayakta alkışlandı.

TARİHİ KALE'DE SANAT GECESİ
Bağarası'nda gerçekleştirilen etkinlerin ardından festivalin ikinci gününün son etkinlikleri Foça ilçe Merkezinde yapıldı. Kısa bir süre önce Unesco Dünya Mirası Geçici Listesine tarihi Beşkapılar Kalesi Yazar Muzaffer İzgü, Karikatürist Semih Poroy ve Karikatürist Cihan Demirci'nin konuşmacı olarak katıldığı “Yaşam ve Gülmece” isimli söyleşiye ev sahipliği yaptı. Söyleşinin hemen ardından; Türk Tiyatrosu’nun önemli oyuncularından; Gülsen Tuncer, Büyük Şair Nazım Hikmet’in Kuvayı Milliye Destanı’nı yorumladı. Gülşen Tuncer’e, müzik ve klarneti ile Gökhan Demirdöğmez eşlik etti.Seyircinin beğenisine sunulan “Ateşi ve İhaneti Gördük” isimli yorum, katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı.Programın sonunda, sanatçının daveti üzerine Gülsen Tuncer, vatandaşlarımız ile zeybek oynadı.
Kaynak: İHA