Disk Genel Başkanı Beko, Ztso Ziyaretinde Önemli Açıklalar Yaptı

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, özelleştirilmesi gündemde olan ÇATES’in durumuyla ilgili yerinde tespit için Zonguldak’a gelerek bir dizi ziyaretlerde bulundu.

Disk Genel Başkanı Beko, Ztso Ziyaretinde Önemli Açıklalar Yaptı
DİSK Genel Başkanı Beko, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyarette Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir ve Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Zafer Sağlam tarafından karşılanırken yönetim kurulu üyeleri ve MESİAD Başkanı Ümit Velioğlu da ziyarette hazır bulundu.

ÇATES’in özelleştirme sürecinin bölgeye etkisini yerinde görmek için Zonguldak’a geldiğini belirten DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Bizim aslında görevimiz çalışan işçileri ekonomik, demokratik, siyasi haklarını korumak, kollamak. Asıl görevimiz bunlar. Ama Zonguldak’taki hassasiyet üzerine buraya geldik. Zonguldak’ta biliyorsunuz yer altında Karaelmas Zonguldaklıların her şeyi, işi, ekmeği, geleceği. Kömürün Zonguldak’ta yaşayabilmesi için, ailelerin mutlu olabilmesi için, çocukların geleceği için bu kömürün mutlaka ve mutlaka buradan çıkması lazım. Rize’de çay ne kadar önemliyse Zonguldak’ta da kömür o kadar önemli. Enerji santrallerine Rusya’dan gelecek kömürün kullanılması insanları korkuttuğu, ürküttüğünü, yeraltındaki kömürün çıkmaması durumunda ocakların kapanabileceği, ilk etapta 3-4 bin kişinin işsiz kalacağını öğrendik. İş, ekmek bulamazlarsa da Zonguldak’taki insanların göçü anlamına gelir. Çünkü insanlar mutlaka iş bulmak zorunda, çalışmak zorunda” dedi.

“BAŞBAKANA ZONGUDAK’I ANLATACAĞIM”
DİSK Genel Başkanı Beko, “Önümüzdeki günlerde, 26-27’sinde sempozyumda Başbakanla birlikte olacağız. Konuşmamın arasında Zonguldak’ı gündeme getireceğim. Özelleştirme sonrası Zonguldak’tan büyük bir göç olabileceğini, bunun da Zonguldak’ta bir felaket habercisi olduğunu bir kez daha DİSK olarak ifade edeceğim” dedi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ayrıca, “Bize göre siyaset; bir ülkenin yer altı ve yer üstü kaynaklarının adaletli bir şekilde dağıtılması için yapılır. Yer altı ve yer üstü kaynakları adaletli bir şekilde dağıtılmıyorsa burada sıkıntı çıkar. Bu ülkenin toprakları üzerinde yaşayan insanlar, yar altı ve yer üstündeki kaynakları ortak, kolektif olarak kullanmamız gerekiyor. Bu ülke bizim, bu topraklar d bizim. Ama siz, 75 milyonluk nüfusun 20 milyonu yer altı ve yer üstü kaynaklarını kullanacak derseniz adaletli bir iş yapmamış olursunuz. Ondan kaynaklı sokaklarda yürüyüşler, mitingler, direnişler oluyor. Türkiye’de 3,5-4 milyon işsiz var. Anlatmak istediğim; yarın Zonguldak’ta da siz kalkıp Zonguldak kömürünün yerine Rusya’dan ithal kömür kullanırsanız Zonguldak’ta da yer yerinden oynar. Ne yürüyüşler, ne mitingler, ne gösteriler biter. Oysa yapılacak şey; Burada Valimiz var, sanayi odamız var, sendikalar var, işçiler var. Oturup bir arada daha güzel üretim yapabiliriz in konuşarak, anlaşarak çözmek doğru olur diye düşünüyorum. Asıl bizim gelme sebeplerimiz bunlardır, bizi tekrar kabul ettiğiniz için DİSK adına, konfederasyonumuz adına teşekkür ediyorum, çalışmalarınızda başarılar diliyorum” dedi.

“DİSK OLARAK BİZE DÜŞEN GÖREVİN TAKİPÇİSİ OLURUZ”
DİSK Genel Başkanı Kani Beko ayrıca, “DİSK olarak bize düşen bir görev varsa biz bu işin mutlaka takipçisi oluruz. Ankara’da yapabildiğimiz ölçüde sizin sesiniz oluruz, kulağınız oluruz. Çünkü buradaki işçi arkadaşların işi, ekmeği, geleceği bizim için önemli. Onunla beraber sadece onlar için de değil, siz de söylediniz burada karaelmas çıkmazsa esnaflar da olmaz. Okullar olmaz, aileler olmaz, insanlar olmaz, bırakın canlılar yaşayamaz. Burada kendilerine gelecek bulamazlar, burası terk edilmiş ölü bir şehir konumuna gelir ki sanıyorum hiç kimse istemez. Ondan dolayı bize düşen bir görev varsa yapmaya hazır olduğumuzu buradan bir kez daha ifade etmek isterim” dedi.

“ÇATES, ZONGULDAK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR DEĞER”
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nın ÇATES raporunu DİSK Genel Başkanı Kani Beko’ya takdim eden Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Salih Demir ise, “Sizin de başında belirttiğiniz gibi Zonguldak’ta özelleşecek olan santral ÇATES. Çatalağzı Termik Santrali çok büyük santral değil ama Zonguldak için çok önemli bir değer. Var olmasının tek sebebi Zonguldak kömürü. Bu ayki Oda dergimizde de 2 önemli konu işlendi. Birincisi ÇATES’in Zonguldak için önemi ve anlamı detaylı şekilde anlatılıyor. İkincisi ise Filyos Projesi’ne detaylı şekilde yer veriliyor. Filyos Limanı ihale aşamasına geldi. İnşallah da önümüzdeki günlerde de yapılacak” dedi.

MESİAD BAŞKANI VELİOĞLU: “ÇATES’İN ÖZELLEŞTİRİLMESİYLE İLGİLİ MODEL OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ”
MESİAD Başkanı Ümit Velioğlu, “Bahsettiğiniz kaynakların ortak kullanılması önemli. Biz de bu kapsamda ÇATES’in özelleştirilmesiyle ilgili model oluşturmaya çalışıyoruz. Bu modelde temel prensip; biz çalışanlarımızı aynı ailenin mensupları olarak görüyoruz. Fakat şuanda Zonguldak’ta aile bölünmek üzere, parçalanmak üzere. Son bir seneden beri de 2 bine yakın ailenin fertleri Zonguldak’tan göç etti. Konuşmanızda göç olur dediniz ama bu göç Zonguldak’ta şuan yaşanıyor. Yoğun şekilde buradan dışarıya çalışan insan göç ediyor. Şehirdeki işsizlerin göç etmesi ayrı bir şeydir ama bir de var olan istihdamdan göç etmesi ayrı bir şeydir. Şuanda bu süreç yaşanıyor. Oluşturacağımız modelde de bütün kesimlerin katılacağı, özellikle Amelebirliği, Özel İdareyi ve Genel Maden İşçileri Sendikasını bu konsorsiyumda görmek istiyoruz. Bu kapsamda da temaslarımızı da yaptık. GMİS, Vakıf aracılığıyla buraya girebileceklerini ifade etmişlerdi. Bizim böyle bir model kurmamız durumunda bu özelleştirmeye siyasi yada dünya görüşleri olarak karşı olabilecek, olan kesimler de karşı çıkmamalı diye düşünüyoruz. Normalde özelleştirmeler hep negatif sonuçlar vermiş olsa da böyle bir yapıya böyle bir özelleştirmenin yapılarak verilmesi neticesi Zonguldak’ın ekmeğine sahip çıkmasını sağlamış olur. Biz bu anlamda da Enerji bakanına sunmak üzere iktidar partimizin il Başkanı Hamdi Uçar ile çalışma içerisindeyiz. Bu çalışmayı MESİAD ve Ticaret Sanayi Odası olarak hazırlıyoruz. Önümüzdeki hafta bakan beye büyük ihtimalle bir sunum gerçekleştireceğiz. Bu dergide de anlatıldığı gibi ÇATES’İn Zonguldak için anlamını orada da izah edeceğiz. Kurulan bu yapıya doğrudan ÇATES’in verilmesini talep edeceğiz. Devredilmesini veya bedeli karşısında satılmasını talep edeceğiz. Biz KARDEMİR örneğinde olduğu gibi bedava da istemiyoruz. Bedeli karşılığında bunu alalım ve Zonguldak ekonomisi kendi hayatını devam ettirebilme noktasında bir açılım yakalasın. Sokakta dolaşırken esnaflar yolumuzu kesip çalışmaları takip ettiklerini ne zaman sonuç alına bilineceğini soruyor. Madencilik sektöründeki sıkıntının küçük esnafını, küçük sanayicisini, pazarcısını ne kadar etkilediğini gösteriyor bu. Her şekilde Zonguldak’ta büyük bir sıkıntı var. Sıkıntıyı aşabilmek adına önce konuşmak, dillendirmek gerekiyor. Biz konuşuyoruz ama birçok siyasetçi, yetkili, başkan aday adayı var. Kimseden ses çıkmıyor. Şunu da anlatıyoruz; Bu bir firmanın veya birkaç firmanın sorunu değil. Bu sorun maden kesiminin, TTK’nın ve şehrin bütün kesiminin sorunu. Ticaret Odamızın da başka işlerle ilgilenen üyeleri var. Hepsi bu süreçten etkilenmiş durumda. Biz umutsuz değiliz, inşallah Bakanlıktan böyle bir netice alacağımızı umut ediyoruz. Böyle kuracağımız tabana yayılmış bir yapının da sizlerin destek vereceğini de düşünüyoruz” diyerek DİSK Genel Başkanının Zonguldak’a gösterdiği ilgiye teşekkür etti.

ZTSO MACLİS BAŞKANI SAĞLAM: “BU SADECE ÇATES VE KÖMÜR SORUNU DEĞİLDİR, TÜM ZONGULDAK’IN SORUNUDUR”
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Zafer Sağlam da DİSK Genel Başkanı Kani Beko’ya ziyaretinden dolayı teşekkür edip, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ile MESİAD Başkanının önerilerini desteklediğini belirterek, “Bu sadece ÇATES ve kömür sorunu değildir, tüm Zonguldak’ın sorunudur. Bu şekilde bakmamız gerekiyor. Pazarcısından TTK’da çalışanına kadar ilgilendiren bir sorundur. Özel sektörü ilgilendiren bir sorunudur. Bir Karabük örneği gözümüzün önünde var. Bu şekilde bir uygulama yapılırsa kesinlikle özelleştirmeye karşı değiliz, Zonguldak içinde olduğu müddetçe” dedi.

Kaynak: İHA