Dalaman’da Susam Çeşitleri Tarlada Tanıtıldı

Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Dalaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünce ortaklaşa Dalaman TİGEM’de susam çeşitleri tanıtımı tarla günü düzenlendi.

Dalaman’da Susam Çeşitleri Tarlada Tanıtıldı
Dalaman Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Akdeniz, yaptığı açıklamada, “İlçemiz ekonomisi turizmin yanında büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Toplam narenciye üretimi 26 bin 277 ton, zeytin üretimimiz 7 bin 580 ton ve nar üretimimiz bin 548 tondur. İlçemiz geçmişte önemli bir susam üretim alanına sahip olmasına rağmen ekonomik nedenlerden dolayı bu miktar son yıllar da yok denecek düzeye düşmüştür” dedi.

Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Enver Aydın da, “Bakanlığımız tarafından Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında; Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğümüzce; Sulu şartlarda sıraya makineyle ekimi yapılan Tan 99, Tanas, Sarısu, Kepsut ve Yerli çeşitlerinin ekimi yapıldı ve sonuçları görmek için Dalamandayız. Günümüzde ekonominin tarımsal ürün ihtiyacının karşılanması için çalışmalarımız devam etmektedir. Son yıllarda ülkemizde de ekiliş alanı azalan ve teminin için ülkemizin döviz ödediği susam çeşitlerinin ekiliş alanlarının arttırılması için çeşit deneme sonuçlarımızın görülmesi için bu tarla gününü düzenledi” diye konuştu.

Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek ise; şunları söyledi: “İlçemizdeki tarımsal üretim çeşitlendirilmelidir. Artık kişilerin tüketim alışkanlıkları değişmiştir. Bu yeni çeşitler pazara arzı gerekmektedir. İşte bu gibi organizasyonlarla yeni çeşitler üreticilerimize tanıtılacaktır”
Susam çeşitlerini tanıtan Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. A. Şemsettin Tan da, “Üreticilerimizin yaptığı tarımsal üretim sonucunda kar yapabilmesi için yüksek verimli tohum kullanması gerekmektedir. Bizde enstitü olarak çeşitlerimizin bölgelere uygunluğunu bu tür demonstrasyon parsellerindeki sonuçlara göre değerlendiriyoruz ve yayım çalışmalarımızı bu yönde yapıyoruz. Bilindiği üzere susam da hasat işçilik girdisi çok yüksek maliyet gerektirmektedir. Onu minimize yapmak için makine ile hasada uygun çeşitler üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA