Van'da "fıstık" Yetiştiriciliği

VAN - Gevaş Belediye Başkanı Nazmi Sezer, ilçeye bağlı Göründü köyünde yetiştirilen fıstığın markalaşması için harekete geçti.

İlçeye 20 kilometre uzaklıktaki Göründü köyüne ait arazilerde kendiliğinden yetiştiği belirtilen çok sayıda fıstık ağacı, Belediye Başkanı Nazmi Sezer'in girişimleriyle markalaştırılacak.

Sezer, gazetecilere yaptığı açıklamada, yılın 6 ayı karla mücadelenin yapıldığı ilçede karasal iklimin hakim olduğunu ancak buna rağmen özellikle güney kesimdeki köylere ait arazilerde fıstık ağaçlarına rastlandığını söyledi.

Ceviz ve fındığın yetiştirildiği ilçede sıcak iklimi seven fıstık ağaçlarının bulunmasının önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Sezer, "Burada yetişen fıstık ağaçlarının, zamanında bazı şahıslar tarafından dikilmiş olabileceğini tahmin ediyoruz. Fakat şu anda bakımsız durumdalar. Yapacağımız çalışmayla vatandaşlarımızı fıstık yetiştiriciliğine teşvik edeceğiz" dedi.

İlçede fıstık yetiştiriciliğinin bilinçli bir şekilde yapılması ve ekonomiye kazandırılması için çaba harcayacaklarını anlatan Sezer, "Gaziantep ve Siirt bölgesinde yetişen fıstığın burada da 'Gevaş fıstığı' adıyla yayılmasını sağlayacağız. Hatta bu projeler için Gaziantep'teki fıstık yetiştiricileriyle de görüşüp destek alacağız" diye konuştu.

Sezer, Göründü köyünün bulunduğu bölgedeki iklimin diğer yerlere oranla daha ılıman olduğuna dikkati çekerek, el değmeden kendiliğinden yetişen fıstığın markalaşmasına önem vereceklerini dile getirdi.

Ailesiyle fıstık ağaçlarının bulunduğu bölgede piknik yapan Seferi Baybure ise fırsat buldukça Göründü köyüne geldiklerini bildirerek, ailesiyle hem piknik yapıp hem de fıstık topladığını kaydetti.

Kaynak: AA