Okullara "deprem Röntgeni"

Birinci derece deprem bölgesinde yer alan İzmir'de okullar depreme karşı güçlendiriliyor. Son 8 yılda depreme dayanıksız olduğu tespit edilen 100'e yakın okulun güçlendirildiği kentte, 55 okulun daha deprem performansının belirlenmesi için "röntgeni" çekilecek.

İzmir Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların can güvenliği ve sağlıklarının korunmadan eğitim yapılamayacağını belirterek, bu bilinçle fiziki açıdan güvenle eğitim verilebilecek okul binalarının oluşturulmasına önem verdiklerini söyledi.

Eğitim verilen binaların güçlendirilmesini yıllara yayarak, kademeli olarak gerçekleştirdiklerini anlatan Bardakcı, 2004 yılından bu yana testlerde depreme dayanıksız olduğu belirlenen 92 okulun güvenli hale getirildiğini söyledi.

Bardakcı, aynı süre içinde can güvenliğini riske atacak 30 okul binasına ilişkin de yıkım kararı alındığını, bunların bir kısmının yeniden yapıldığını, bir ksımının da yapım çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Son olarak geçen yıl 8 okulun daha güçlendirildiğini, bu yıl 11 okulun güçlendirme programına alındığını aktaran Bardakcı, "Bu alandaki çalışmalarımız sürüyor. Bu yıl deprem performanslarını belirlemek üzere 55 okula daha dayanıklılık testi yapılacak. Bu testler sayesinde yapının durumunu ortaya koyacağız. Test sonucundaki rapora göre gerekli görülen okullar güçlendirilecek. Güçlendirme ve onarım maliyeti yeni bina maliyetine yaklaşıyorsa, yeni bina yapmayı tercih edeceğiz." diye konuştu.

-"Veliler rahat olsun"

Kullanılmaması yönünde teknik rapor bulunan binaları bir saat dahi kullanmadıklarını kaydeden Bardakcı, şöyle konuştu:

"Son zamanlarda yaptırdığımız okullar afet durumunda herkesin sığınabileceği kadar emniyetli ve sağlam. İlgili birimler tarafından çok sıkı denetleniyor. Boşaltıması gereken, 'deprem güvenliği yoktur' denilip de içinde eğitim yapılan kurumumuz yok. Bundan veliler emin olsun. İzmir'de eğitim kurumları anlamında, gönül rahatlığıyla eğitim yapılabilecek, emniyetli binalara sahibiz. Öğrenci ve velilerimiz rahat olsunlar."

Bardakcı, bu yıl daha önce yapılan testlerde zayıf olduğu belirlenen 13 okul binasının yıkılacağını, eğitimin ek binalarında ya da öğrencilerinin yakın okullara taşınması yöntemiyle eğitimlerine devam ederken, binaların yapılacağını söyledi.

Bu kapsamda yıkılacak okullar ise şunlar:

Menderes'teki Şehit Hasan Özkapı İlkokulu ve Süleyman Çevik ortaokulu, Karşıyaka'daki Zübeyde Hanım İlkokulu ve Metin Aşıkoğlu İlkokulu, Bornova'daki Kavaklıdere Saliha Hüseyin Özyavuz Ortaokulu ve Karaçam Köyü İlkokulu, Karaburun'daki Karaburun İlkokulu, Foça'daki Gerenköy İlkokulu, Urla'daki Atatürk İlkokulu, Torbalı'daki Çapak İlkokulu, Ödemiş'teki Hamamköy Ortaokulu, Buca'daki Tuğsavul İlkokulu, Bergama'daki Zeytindağı Yılmaz Ortaokulu.

Kaynak: AA