Fransa'da Suçla Mücadele

PARİS - Fransa'da soygun, uyuşturucu trafiği ve silahlı saldırıların en yoğun yaşandığı Marsilya kentinde suçla mücadele için ordunun göreve çağrılmasıyla ilgili tartışma giderek büyüyor.

Fransa'da 2007 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sosyalist Parti'den aday olan eski bakanlardan Segolena Royal, güvenliğin polis tarafından sağlanamaması halinde, ordunun göreve çağrılmasını sıcak baktığını söyledi.

Royal, söz konusu öneri için, ''Neden olmasın, ordu polise, iç güvenliğin sağlanması konusunda destek olabilir'' dedi.

Söz konusu öneriye Fransa Komünist Partisi ise şiddetle karyı çıktı. Komünist Parti Genel Sekreteri Pierre Lourent, ''Bu saçma bir öneri, Marsilya'nın ihtiyacı sosyal kalkınma'' diye konuştu.

Fransa'daki bir kamuoyu araştırması, polisin güvenliği sağlamada etkisiz kalması halinde ordunun göreve çağrılmasını isteyenlerin oranının yüzde 57 civarında olduğunu ortaya koyuyor.

Yılbaşından bu yana kentte sokak ortasında yapılan infazların sayısının 15'e çıkması üzerine İçişleri Bakanı Manuel Valls'ın yönetiminde Marsilya Belediyesinde geçen hafta düzenlenen olağanüstü toplantıda, çetelerle mücadele konusunda alınacak önlemler masaya yatırılmıştı. Toplantı sonunda yapılan açıklamada, kentte görev yapan polis sayısının ivedilikle artırılacağı bildirilmişti.

Valls, kentteki güvenlik sorunuyla ilgili bütün siyasi partilere, "ulusal pakt" çağrısı yaparken, muhalefet iktidarı, kentte güvenliğin sağlanması konusunda "acizlikle" suçlamıştı.

Olympique Marsilya futbol takımı direktörünün poliste sabıkası bulunan oğlunun, dün bir mafya hesaplaşması sonucu sokak ortasında infaz edilmesi, Fransa'da soygun ve silahlı saldırının en fazla olduğu bu kentteki asayiş sorununu bir kez daha gündeme getirmişti.

Fransa'da muhalefetteki sağcı partiler, suçla mücadelede polise yeteri kadar yetki vermediği gerekçesiyle sosyalist hükümeti suçluyor.

Kaynak: AA