Chp Heyeti, Mardin'de

MARDİN - CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, "Biz bir daha Türkiye'de çatışma ortamı olmasını istemiyoruz. Aylardır Türkiye'de, en azından bu bölgede polis ve PKK çatışmasından ölen yoksa bunu bir kazanım olarak görüyoruz ama devam etmesinin garantisi nedir? Kalıcı olmasını istiyoruz" dedi.

Bölge sorunlarının tespiti konusunda Mardin'e gelen Oyan başkanlığındaki heyet, CHP il binasında partililerle buluştu.

Oyan, burada yaptığı konuşmada, bölgede 8 ili ziyaret ettiklerini söyledi.

Mardin'in ardından Şanlıurfa'ya gideceklerini belirten Oyan, daha sonra Ankara'ya döneceklerini ifade etti.

Oyan, ziyaretleri seçim kaygısıyla yapmadıklarını kaydederek, amaçlarının partilerinin bölge ve Kürt sorunu ile ilgili politikalarını anlatmak olduğunu dile getirdi.

Bölgede CHP ile ilgili algı eksikliği ve çarpıklığı olduğunu ileri süren Oyan, "Partililer ve STK'lar ile görüşmeler yapıyoruz. 'Bize en aykırı gelecek fikirleri söyleyin' diyoruz. Ne bekliyorsunuz, ne istiyorsunuz, önerilerini alıyoruz. Bu toplantılar bize çok önemli yararlar sağlıyor. Söylenenleri not alıyoruz ve değerlendirmeye alıyoruz" diye konuştu.

CHP olarak 2 ay önce başladıkları temaslarda çözüm önerilerini tartıştıklarını vurgulayan Oyan, şöyle devam etti:

"Yol boyunca ayar yapmıyoruz. Bu mesele Türkiye'nin meselesidir. Kalıcı barışın olması için iktidarların ilk önce demokrasiyi hazmetmiş olması lazım. Biz diyoruz ki ülkeye demokrasiyi getirelim. Bölgeye de yarayacak, gel, seçim barajını düşürelim. Var mısın? Bizim de BDP'nin de talebi var yüzde 3'te. Yan yollara niye sapılsın? Olağan mahkemeler dışında olağanüstü mahkemeler olmasın. Biz sıkı yönetim mahkemesi istemiyoruz."

-Çözüm süreci

Oyan, hükümetin oyun oynadığını, bunu samimi bulmadıklarını öne süren Oyan, çözüm sürecinin taahhüt altına alınmasını istedi.

Çözüm sürecinin kalıcı hale gelmesini istediklerini belirten Oyan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Burada büyük umutlar yaratıldı ve bu umutların sönümlenmesi halinde hayal kırıklıkları oluşacak. Bundan kaygı, endişe duyuyoruz. Bunun olmaması için uğraşıyoruz. Samimi olalım, biz samimiyiz. Bu işler böyle olmaz. Biz 2 aydır söylüyoruz. Son 4-5 gündür süreci durdurdu taraflardan biri. PKK, şeylerinin çekilmesini durdurdu. 'Hatta gerekirse geri getiririz' diyor. Ne kadar geri çekildiği de ayrı bir hikaye. Bu ne biçim iştir peki. Bu, nasıl kalıcı hale gelecek? Bizim derdimiz budur. Biz bir daha Türkiye'de çatışma ortamı olmasını istemiyoruz.

Aylardır Türkiye'de, en azından bu bölgede polis ve PKK çatışmasından ölen yoksa bunu bir kazanım olarak görüyoruz ama devam etmesinin garantisi nedir? Kalıcı olmasını istiyoruz."

Oyan ve beraberindekiler daha sonra KESK Şubesi'nde sivil toplum kuruluşları ve sendika temsilcileriyle görüştü.

Heyetin yarın Kızıltepe ve Ömerli ilçelerinde temaslarda bulunacağı öğrenildi.

Kaynak: AA