Chp Heyeti Mardin'de

Bölge sorunlarının tespiti konusunda Mardin'e gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Oğuz Oyan başkanlığındaki heyet, Mardin il binasında partililerle bir araya geldi.

Chp Heyeti Mardin'de
İl binasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Oyan, bu ziyaretlerini yapmalarının nedeninin seçim kaygısının olmadığını, asıl amaçlarının partilerinin bölge ve Kürt sorunu ile ilgili politikalarının anlatmak olduğunu kaydetti.

Bölgede CHP ile ilgili bir algı eksikliği ve çarpıklığı olduğunu kaydeden Oyan, "Türkiye’de demokratikleşme olmazsa bölgede demokratikleşme olmaz yani sizin bütün vücudunuz hasta ama bir yeri tedavi ediyorsunuz. Oradan şifa bulamazsınız eğer ülkede demokrasi yoksa ülkede demokrasi dışı bir gelişme varsa ülkede tam tersi zorba bir rejim oluşuyorsa diktatörlüğe doğru bir gidiş varsa başkanlık ve saire türü bir taleplerle bu daha da güçleniyorsa iktidar bir taraftan elinde sopasıyla insanları, yargı sistemiyle herkesi baskı altında tutacak yani hepsi benim diyecek tüm güç bende diyecek bana hükümet yetmiyor bana meclis yetmiyor diyecek. Yargıyı da ben kontrol edeceğim polis tamamen zaten kontrolünde bütün kurumları kontrol ederim hepsini yaparım ondan sonra buna da demokrasi denmiyor. Biz Türkiye’de demokrasi olmaması halinde bölgeye demokrasi olmayacağını yani kalıcı bir barışın olmayacağını söylüyoruz. Kalıcı bir barış olması için iktidarların bugünkü iktidardan başlanmak üzere çünkü şuan o iktidarda ilk önce bir kere demokrasiyi hazım etmiş olması lazım hazım edemiyorsa biz bunu ona göstereceğiz" dedi.

"GÖRÜŞMELER ŞEFFAF OLMALI"
Çözüm sürecinde görüşmelerin şeffaf olması ve meclis odaklı olması gerektiğini kaydeden Oyan, "Şimdi bir demokrat oyunu oynuyor şuan işine öyle geldiği için biz bunu güvenilir ve samimi bulmuyoruz. Şeffaf olmalıdır, meclis odaklı olmalıdır, çünkü toplumun tümünün ikna edilmesi gerekmektedir. Meclis odaklı olsun ki kalıcı olsun taraflara bakın bir taraftan MİT Başbakan adına bir tarafta özgürlüğü kısıtlı bir hükümlü Öcalan’la arasında müzakere süreci gidiyor. Buna Kandil ne kadar evet diyor kimin ne dediğini bilemiyorsunuz. Bunun tam alt zemini nedir yani başbakan hangi taahhütte bulunmuş onu bilmiyoruz. Onun için şeffaf olmalı iktidar çıkar der ki ben şu zeminde bir müzakere ediyorum. Benim vaatlerim şunlardır. Bizde bilelim herkes bilsin ilerde yan çizdiğinde bizde kardeş yan çizdin diye bilelim. Şimdi yan çizdiğinde diyecek göster bana var mı elinde yazılı taahhüttün yok ne yapacaksınız peki bu umutların sönmesinde de büyük hayal kırıkları olacak bundan kaygı duyuyoruz. Bunun olmaması için uğraşıyoruz. Kalıcı olması için böyle birisinin iki dudağı arasında çıkacak ve her an viraj alabilen her an zikzak çizebilen her an ben öyle dememiştim diyen bir Başbakanla karşı karşıyayız o kadar çok yalan söylüyor ki sabah söylediğini akşam yalanlayan yada akşam söylediğini sabah yalanlayan tersini söyleyen birisi ve bunu da büyük bir inandırıcılıkla yapıyor" diye konuştu

Oyan ve beraberindekiler daha sonra KESK şubesinde sivil toplum kuruluşları ve KESK'e bağlı sendikalar ile görüştü. Heyetin yarın Kızıltepe ve Ömerli ilçelerinde temaslarda bulunacağı bildirildi.

Kaynak: İHA