Kso Meclis Toplantısı

KOCAELİ - Piri Reis Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oral Erdoğan, "Suriye'de savaş olmayacağına yönelik ciddi bir kanaat var' diye düşünüyorum. Petroldeki fiyatlanma yapılmış zaten. Bu fiyatlanmayı yapan gücün de savaş kararını henüz vermediği anlaşılıyor" dedi.

Erdoğan, Kocaeli Sanayi Odasının eylül ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, dünyada rekabette yeni bir yapıya geçildiğini, yeni düzenin anlaşılması gerektiğini söyledi.

Avro-dolar paritesindeki istikrarın krizden önce beklenebilecek bir durum olmadığını dile getiren Erdoğan, altın ve petroldeki ivmenin dikkat çekici olduğunu anlattı.

Erdoğan, petrolün altına göre daha pahalı olduğunu belirterek, altına göre değer olarak düşecebileceğini ifade etti.

Petrol fiyatlarında düşüş olabileceğini ancak altının aynı seviyede kalabileceğine dikkati çeken Erdoğan, şunları vurguladı:

"Altın fiyatları az düşerse yüzde 1-2, petrolde esas yüzde 10-15 düşüş ihtimali var. Vadeli petrol fiyatlarında şu anda 80-83 dolardan işlem görüyor. Bir tarafta 107 dolar konuşuyorsunuz, bir ay sonraki kontrat, iki sene sonra 80-83 dolar. Neden? İki sene sonra bu fiyata petrol alma ihtimali varsa 'bugün savaş olacak' diye bekliyorum, gider, alırım o zaman. Savaş olmuş olsa etkisinin ne olacağını biliyor musunuz, bilmiyorum, demek ki 'Suriye'de savaş olmayacağına yönelik ciddi bir kanaat var' diye düşünüyorum. Petroldeki fiyatlanma yapılmış zaten. Bu fiyatlanmayı yapan gücün de savaş kararını henüz vermediği anlaşılıyor."

-2. çeyrek büyüme rakamları

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da yılın ikinci çeyreğindeki yüzde 4,4'lük büyümenin beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini belirterek, yüzde 3 olarak açıklanan birinci çeyrek büyümesinin yüzde 2,9'a revize edildiğini söyledi.

İkinci çeyrekteki büyümeyi olumlu bulduklarını ifade eden Zeytnoğlu, "Önümüzdeki dönemde yüzde 5 büyümemiz gerekiyor ki yılsonu hedefimiz olan yüzde 4'ü yakalayabilelim. Bu şansımız hala var" şeklinde konuştu.

Zeytinoğlu, sektörel bazda büyümenin imalat sanayisinden değil, diğer sektörlerden kaynaklandığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA