Eylül 2013 Dünya Gündemi

ANKARA - Eylül ayında gerçekleşecek uluslararası toplantılardan G-20 Zirvesi ve 68. BM Genel Kurulu ön plana çıkarken, bu ay Suriye'ye askeri müdahale tartışmalarının ağırlıkta olduğu bir gündem bekleniyor.


1 Eylül

-Suriye'de kimyasal silah kullanımıyla ilgili iddiaları araştıran Birleşmiş Milletler ekibi, Genel Sekreter Ban Ki-mun'a elde edilen bulgular konusunda brifing verecek. BM kimyasal silah denetçilerinin raporunu hazırlamasının ise iki haftayı bulacağı belirtiliyor.

-2013 Dünya Motorsiklet Şampiyonası İngiltere'de devam edecek. İngiltere Grand-Prix'si Silverstone şehrinde gerçekleştirilecek.

-Yunanistan'ın başkenti Atina'da 3. Atina Uluslararası Dijital Film Festivali düzenlenecek.

2 Eylül

-Arap Birliği, Suriye'deki durumu görüşmek üzere dışişleri bakanlarının katılımıyla 2-3 Eylül tarihlerinde olağanüstü toplantı gerçekleştirecek.

4 Eylül

-Fransa Meclisi, Suriye krizini görüşmek üzere olağanüstü toplanacak.

-ABD Başkanı Barack Obama, G-20 Zirvesi öncesi İsveç'i ziyaret edecek. Obama'nın resmi temaslarında, bölgesel güvenlik, transatlantik ticaret ve Kuzey Kutup politikasının gündeme gelmesi bekleniyor.

-FIBA EuroBasket 2013 turnuvası Slovenya'da başlayacak.

5 Eylül

-G-20 zirvesi Rusya'nın ev sahipliğinde gerçekleşecek. 5-6 Eylül tarihlerinde Saint Petersburg şehrinde düzenlenecek zirvede, Suriye'ye askeri müdahale konusunun da görüşülmesi bekleniyor.

-Kanada'da 38. Uluslararası Toronto Film Festivali başlayacak. Yarışmanın olmadığı festivalde çeşitli ülkelerden film gösterimleri yapılacak.

6 Eylül

-Avrupa Bayanlar Voleybol Şampiyonası, Almanya ve İsviçre'de gerçekleştirilecek. Almanya'nın beş farklı kentinde düzenlenecek turnuvanın finali İsviçre'nin Zürih kentinde yapılacak.

7 Eylül

-Avustralya'da meclis seçimleri yapılacak. Ülkede, senatoda bulunan 40, temsilciler meclisindeki 150 sandalye için oylama yapılacak.

-Maldivler'de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu yapılacak.

8 Eylül

-Formula 1 İtalya Grand Prix'si Monza kentinde düzenlenecek.

9 Eylül

-ABD Başkanı Barack Obama'nın, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanmasına yanıt için askeri güç kullanma talebini içeren tasarıya ilişkin Kongre'deki oturumların 9 Eylül haftası düzenlenmesi bekleniyor.

-Norveç'te meclis seçimleri yapılacak. Siyasi partiler parlamentodaki 169 sandalyeye sahip olmak için mücadele edecek.

-Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu yönetim kurulu olağan toplantısı, kurumun Viyana'daki merkezinde gerçekleştirilecek. Zirve 13 Eylül'e kadar devam edecek.

10 Eylül

-Avusturya merkezli Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü aylık raporunu yayınlayacak.

11 Eylül

-ABD'de, Dünya Ticaret Merkezi'ne yapılan saldırılarda hayatını kaybedenler törenle anılacak. Saldırıların gerçekleştiği 11 Eylül 2001 tarihinden bu yana her yıl yapılan anma töreninin 11. yılında da hayatını kaybeden binlerce terör mağdurunun yakınları bir araya gelecek.

-Dünya Ekonomik Forumu 11-13 Eylül tarhileri arasında Çin'in Dalya kentinde zirve düzenleyecek. "Yaz Davosu" olarak da nitelendirilen toplantıya 90 ülkeden 1500 temsilci katılacak.

12 Eylül

-Paris merkezli Uluslararası Enerji Ajansı aylık petrol raporunu açıklayacak.

-Almanya'da Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı düzenlenecek.

15 Eylül

-Kürt Ulusal Konferansının 15-17 Eylül tarihleri arasında Irak'ın Erbil kentinde düzenlenmesi bekleniyor.

-Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen "15 Eylül Uluslararası Demokrasi Günü", dünyanın birçok yerinde çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

-Belçika'nın başkenti Brüksel'de 15-16 Eylül tarihleri arasında Avrupa Miras Günleri etkinleri gerçekleştirilecek. 1985 yılından itibaren düzenlenen günler, Avrupa mirasının gelecek nesillere aktarılması için AB yetkileri ve miras uzmanlarını biraraya getiriyor.

16 Eylül

-Orta Afrika ülkesi Ruanda'da meclis seçimleri yapılacak. Ülkede siyasi partiler parlamentodaki 80 sandalyeyi kazanmak için yarışacak.

-Somali Temas Grubu toplantısı Belçika'nın başkenti Brülsel'de gerçekleştirilecek. Zirvede, Somali Federal Hükümeti ve AB yetkilileri ülkenin yeniden inşasını görüşecek.

-Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında 16-22 Eylül tarihleri arasında çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Hafta kapsamında ilk olarak 2001 yılında "Otomobilsiz Kent Günü" yapılmıştı. Hafta boyunca toplu ulaşımın önemi, otomobilsiz yaşam, bisiklet kullanımının önemi, yaşanabilir çevre gibi konularım ön plana çıkması bekleniyor.

17 Eylül

-Birleşmiş Milletler 68. Genel Kurulu başlayacak. Genel Kurul çalışmaları 2 Ekim'e kadar devam edecek.

20 Eylül

-Güney Afrika ülkesi Svaziland'da meclis seçimleri yapılacak. Ülke parlamentosunda 55 sandalye bulunuyor.

-Avrupa Erkekler Voleybol Şampiyonası Danimarka ve Polonya'da gerçekleştirilecek.

21 Eylül

-Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde parlamento seçimleri yapılacak. Toplam 111 sandalyenin bulunduğu meclis için KDP, KYB ve Goran partisi 100'er aday gösterirken, Kürdistan İslami Hareket Partisi 47, İslami Birlik Partisi ise 76 adayla seçime katılacak.

-Uluslararası Barış Günü çerçevesinde ABD'nin New York kentinde bulunan Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde geleneksel barış çanı çalma töreni düzenlenecek.

22 Eylül

-Almanya'da meclis seçimleri yapılacak. Ülkede 34 partiden 4 bin 451 aday, milletvekili olmak için yarışacak.

-İsviçre ülke genelinde referanduma gidiyor. Referanduma götürülen konular arasında zorunlu askerliğin kaldırılması da yer alıyor.

24 Eylül

-Güneybatı Afrika ülkesi Gine Cumhuriyeti'nde parlamento seçimleri düzenlenecek. Siyasi partiler meclisteki 114 sandalyeyi kazanmak için mücadele edecek.

27 Eylül

-Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, ABD'yi ziyaret edecek. Singh'in Başkan Obama ile görüşmesinde ticaret ve savunma işbirliği konularının ele alınması bekleniyor.

-BM tarafından ilan edilen "Uluslararası Dünya Turizm" günü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

30 Eylül

-Kamerun'da meclis seçimleri yapılacak. Siyasi partileri parlamento'daki 180 sandalyeyi kazanmak için yarışacak.

-Çin Açık Tenis Turnuvası başkent Pekin'de gerçekleştirilecek.

-Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonası Belçika'nın Anvers kentinde düzenlenecek.

Kaynak: AA