Balık Sezonunun Açılması

İSTANBUL - İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, 2013-2014 balık sezonunun bereketli geçeceğine inanan balıkçıların, balık avlama yasağının sona ermesiyle birlikte denize açıldıklarını ve ağlarını ilk çekişte kasalarını bol balıkla doldurduğunu bildirdi.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, sezonun ilk hasadında çoğunlukla ağlarına istavrit, palamut ve torik takılan balıkçılar, tüketiciye ucuz balık yiyeceği müjdesini verdi.

Dünyada 25 milyon tonu yetiştiricilikle olmak üzere, toplam 110 milyon ton civarında su ürünleri üretimi yapılırken, Türk balıkçılık sektörü geçen yıl 700 bin tonluk üretim rakamına ulaştı. Bu üretimin 200 bin tonu balık çiftliklerinde yetiştiricilik yoluyla gerçekleştirildi.

Daha bereketli geçmesi beklenen bu yılda, balık sezonu Birlik'in düzenlediği av etkinliğiyle açıldı. Balık av sezonunun açılışıyla denize atılan ilk ağlar dolunca balıkçının da yüzü güldü.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, Türk karasularında en çok hamsi, çaça, sardalya, istavrit ve palamut gibi balık türlerinin avlandığına dikkati çekerek, yetiştirilen balıkların ise alabalık, levrek ve çupra olduğunu belirtti.

Türk balıkçılık sektörünün 2011 yılında 1 milyar 418 milyon dolar, 2012 yılında ise yüzde 17'lik bir artış ile 1 milyar 665 milyon dolarlık ihracata ulaştığını aktaran Sagun, bu yıl da benzer şekilde büyüme beklenmesiyle uluslararası pazarlarda rakip konumundaki ülkelerin Türkiye'ye gıpta ile baktıklarını ifade etti.

2013 yılında da hedefledikleri 1 milyar 850 milyon dolarlık ihracat rakamını sektörün başarılı çalışmaları ile yakalayacaklarını belirten Sagun, şunları kaydetti:

"2023 yılı için koyulan 2,5 milyar dolarlık hedefine çok önceden ulaşacağız. Türk özel sektörü; sahip olduğu bilgi birikimi ve teknik altyapısıyla rakipleri karşısında etkin bir konuma ulaştı. Küresel anlamda, uluslararası piyasalarda sektörün önemli aktörlerinden biri olduğumuza inanıyorum. Sektörümüzün; ülke ekonomisine, istihdamına, üretimine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum."

Bazı balık türlerinin yok olmamasına yönelik korumacılığa da karşı olmadıklarını vurgulayan Sagun, "Balıkçılık bizim geçim kaynağımız, ihanet edemeyiz" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA