Zimbabve'deki Devlet Başkanlığı ve Parlamento Seçimleri

HARARE - Zimbabve'de geçen hafta yapılan seçimde tekrar Devlet Başkanı seçilen Robert Mugabe, bazı ülkelerin seçimlerin özgür ortamda yapılmadığı yönündeki iddialarının gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.

Mugabe, Zimbabve Afrika Ulusal Birliği-Yurtsever Cephesi Partisinin merkezinde yaptığı toplantıda, kendisinin ve partisinin kazandığı zaferi "düşmana vurulmuş darbe" olarak nitelendirdi.

Robert Mugabe, "İngilizler ve müttefiklerini" rakibi Morgan Tsvangirai'nin Demokratik Değişim Hareketi Partisi'ni desteklemekle suçladı.

Seçimlerin özgür ve adil yapıması halinde yaptırımların kaldırılacağını açıklayan Batılı ülkelerin sözünü tutmadığını belirten Mugabe, "İngiltere, ABD ve Kanada'nın seçimin özgür yapılmadığını iddia ettiğini" söyledi.

Zimbabve seçim komisyonu, ülkede yapılan genel seçimde Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin liderliğindeki ZANU-PF partisinin oyların yüzde 61'ini, Tsvangirai'nin partisinin ise yüzde 34'ünü aldığını açıklamıştı.

Morgan Tsvangirai, Mugabe'nin zaferini kabul etmeyerek, seçimlere hile karıştırıldığını iddia etmiş ve yeni seçimlerin yapılması çağrısında bulunmuştu.

Avustralya, seçimlerin tekrarlanmasını isterken İngiltere, ABD ve Kanada, Zimbabve'deki seçim sürecini sert dille eleştirmişti.

89 yaşındaki Mugabe, İngiltere'den bağımsızlığını ilan eden ülkeyi 1980'den bu yana yönetiyor.

Kaynak: AA