Ramazan Sonrası Yemek Düzenine Dikkat

Şırnak Devlet Hastanesi'nde görevli beslenme ve diyet uzmanı Dr. Sevim Uslu, Ramazan ayı sonrası yeme ve içme düzenine karşı uyarılarda bulundu.

Ramazan Sonrası Yemek Düzenine Dikkat
Dr. Uslu, Ramazan ayında uzun aç kalmaların ardından bayramda yenilmesi ve yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Metabolik hızın artırılması gerektiğini kaydeden Uslu, Ramazan ayında metabolik hızın oldukça yavaşladığını ifade etti.

Dr. Uslu, bayramda beslenmeye çok dikkat etmek gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Çok özen göstermeli ve sağlığımızı riske atmamalıyız. Her şeyden önce günde iki öğün tükettik, sahur ve iftar olmak üzere. Bayramda bu iki öğün tüketimini altı öğün sistemine geri döndürerek metabolik hızımızı yükseltmemiz gerekiyor. Sabah kahvaltımız, öğle öğünümüz, akşam öğünümüz ve aralarda ara öğünümüz bulunmalıdır."
İşlenmiş etten uzak durulması tavsiyesinde bulunan Dr. Uslu, şunları söyledi: "Kahvaltıdan başlamak istiyorum. Özellikle bayram kahvaltımızda, kahvaltılık gevrekleri, süt, sebze tabağı, ceviz içi, kepekli ekmek ve peynir bulunabilir. Fakat özellikle salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinden özellikle uzak durunuz. Sonrasında öğle ve akşam öğünlerimizde sebze yemeklerimiz, zeytinyağlarımız ya da kendi yanında pişirdiğimiz et yemeklerimizin bulunması metabolizmamıza ve sindirim sistemimize aşırı yük getirmekten bizi kurtaracaktır. Aşırı yağlı yemeklerden, özellikle bu yaz günlerinde ve yağlı kızartılmış yiyeceklerden lütfen uzak durunuz. Tam tahıl ekmek tercih etmeye çalışınız. Özellikle bayram sürecinde tatlı ikramlarıyla karşılaşacaksınızdır. Tatlı ve asitli içecekler konusunda çok dikkatli olmak gerekiyor. Hamurlu, kızarmış tatlılar, şerbetli tatlılar yerine daha çok sütlü, meyveli dondurma gibi tatlılar tercih etme hem gastrointestinal sisteminizin hem sindirim sisteminizin hem de metabolizmanızın kötü duruma gelmesini engelleyecektir."
Su tüketimini artırmak gerektiğini anlatan Dr. Uslu, sözlerine şöyle devam etti: "Özellikle asitli içecek tüketiminden uzak durunuz. Günde 2-2.5 litreye varan su tüketimi metabolizmanızın canlı olmasını daha iyi çalışmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda sindirim sisteminize faydalı olacaktır, böbrekleriniz içinde gerekli olacaktır. Aşırı tuz tüketiminden uzak durunuz bayramda. Kızarmış yiyecekler, fazla tatlı tüketimine dikkat ediniz. Bunun dışında ara öğün tüketimiz meyvelerden yana hakkınızı kullanınız."
Ziyarete gidileceği zaman özel araç kullanılmaması gerektiğini kaydeden Dr. Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Misafirliklere yürüyerek gitmeyi tercih ediniz. Yürüyerek gidilemeyecek yerlerde en az 150-200 metre önce bir yere park ediniz ve eve yürüyerek gitmeye çalışınız. Bu şekilde 10 yere gitseniz günlük sizin yürümeniz gereken miktarı zaten tutturmuş oluyorsunuz. Bu anlamda bayram süresince beslenmenize ve bu şekilde bir egzersize dikkat ederseniz bayram sizin için kabus olmaktan çok güzel bir festival haline gelebilir. Herkese mutlu huzurlu sağlıklı bir bayram diliyorum."
Kaynak: İHA