'Bayramda Çocuklar Da Aşırı Şeker Tüketmemeli'

Uzmanlar, ramazan bayramı sebebiyle tatlıya düşkünlükleri bilinen kadınlar ve çocukların tatlı tüketimiyle ilgili dikkat olmasını istedi.

'Bayramda Çocuklar Da Aşırı Şeker Tüketmemeli'
Beslenme ve Diyet Uzmanı Zerrin Aydın, ramazan bayramında hem oruç tutanların hem de tutmayanların beslenmelerinde aşırı tatlı, hamur işi tüketmeye bağlı olarak aksaklıklar ortaya çıkabildiğini söyledi.

6-9 yaş arasındaki çocukların günde 50 gram şeker ya da şekerli gıda tüketmesine izin olduğunu, 10-12 yaş arasında ise sadece 60 gram şeker tüketebileceğini ifade eden Aydın, "Örneğin kabak tatlısının bir porsiyonundaki şeker 20 gramdır. 4-5 yemek kaşığı reçel 100 gramdır. Beş-altı adet lokum 100 gramdır. Yani sütlü tatlı veya meyve tatlısından bir porsiyon geçilmezse daha iyi olur. Çünkü gün içinde başka şeker kaynakları da kullanılıyor" dedi.

Çocuklar baklava kadayıf gibi yağ oranı ve şeker oranı yüksek tatlıları sınırlı tüketirlerse daha iyi olacağını ifade eden Aydın, "Çocuklar büyüme ve gelişme döneminde oldukları için kalsiyum yönünden zengin sütlaç, muhallebi, krem şokola, dondurma gibi sütlü tatlılardan tüketmeleri daha sağlıklı bir seçimdir. Çikolata ve şekerleme bütün çocukların çok sevdiği tatlardır. Çikolatanın 100 gramı 528 kcal içermektedir. Bir madlen kadar çikolata yaklaşık 10 gram gelmektedir. Yani günde başka şeker kaynakları da kullanıldığı göz önüne alınırsa iki ya da en fazla üç madlen yenilebilir. Çocuklara şeker ve çikolatayı tümden vermemek de yanlıştır. Sınırlama getirmek daha doğru bir yaklaşım olur. Çocuklar da aşırı tatlı tüketmek enerjnin fazla alınmasını sağlar. Kilo alma riski ve diş çürüklerine neden olur" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA