Trafikte Hayata Tutunmanın Mesafesi 46 Metre

ANKARA - YEŞİM SERT KARAASLAN - Trafikte satte 70 kilometre hızla giden aracın sürücüsünün, herhangi bir tehdit gördüğü zaman bunu algılaması ve durması arasında yaklaşık 46 metre yol alınıyor.

Hacettepe Üniversitesi Trafik ve Yol Güvenliği Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hilal Özcebe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, trafik kazalarının en yoğun olduğu dönemlerden birinin yaz ayları olduğunu söyledi.

Ramazan Bayramı nedeniyle yolculukların artacağını belirten Özcebe, trafik güvenliği açısından kurallara uyulmasının hem kişinin güvenliği hem de diğer karayolu kullanıcılarının hayatı açısından önem taşıdığını vurguladı.

Sürücünün dikkatini yola ve sürüşe yoğunlaştırabilmesini engelleyecek etkenlerden uzak durulması gerektiğini dile getiren Özcebe, şöyle devam etti:

"Sürücünün, araç kullanırken cep telefonuyla birini araması ya da bir aramayı yanıtlanması, kısa bir süre bile olsa dikkatini başka yere vermesine neden olacaktır. Trafikte bu kısa sürede çevresinde çok şey değişebilir. Yeni bir aracın, aniden sürücünün kullandığı aracın önüne çıkması, bir insanın ya da hayvanın araç önünde yer alması ya da arkadan hızlı bir aracın gelmesi çok kısa bir sürede olabilir. Yapılan çalışmaya göre, 70 km/saat hızla giden bir aracı süren kişinin, herhangi bir tehdit gördüğü zaman algılaması ve durması arasında yaklaşık 46 metre kadar daha yol alacağı bilinmektedir. Bu da oldukça uzun bir mesafedir. Bu nedenle konsantrasyonu bozacak her türlü eylemden uzak durulmalı, yola odaklanılmalı."

-Sürücü, aç, susuz, uykusuz olmamalı

Araç içinde radyo ya da CD çalar ile ilgilenmenin de kısa bir süre olmasına karşın, dikkatin yoldan başka yönlere kaydığını ifade eden Özcebe, mümkün olduğunca bu tür işleri sürücünün yanındaki kişinin yapmasının uygun olduğunu söyledi.

Bu tür işlerin yola çıkmadan ya da molalarda yapılmasının önemli olduğunu kaydeden Özcebe, sürücülerin aç, susuz ve uykusuz direksiyona geçmesinin tehlikesini vurguladı.

Emniyet kemeri kullanılması kuralına mutlaka uyulmasını isteyen Özcebe şunları kaydetti:

''Sürücü ve sürücünün yanındaki kişinin herhangi bir trafik kazası sırasında ön cama çarpmasını ya da camdan çıkmasını önleyen emniyet kemeri, mutlaka yola çıkmadan önce takılmalı. Türkiye'de, arka koltukta emniyet kemeri kullanımı oldukça az. Oysa kaza durumunda, çarpma yönüne bağlı olarak, arka koltukta oturanların da aracın camlarından fırlayacağı bilinmektedir. Bu nedenle arka koltukta oturanlar da mutlaka emniyet kemerlerini takmalı.

Türkiye'de de uygulanmaya başlayan çocuk oto koltuğu can güvenliği için çok önemlidir. Çocuk oto koltuğu kesinlikle monte edilmeli ve çocuğun herhangi bir çarpma durumunda fırlamasını önlemek için emniyet kemeri takılmalı. Hız limitlerine uyulması gerektiği de kesinlikle göz ardı edilmemeli."

Kaynak: AA