(özel Haber) Engelleri At Sayesinde Aşıyorlar

Eskişehir’de bulunan Tepebaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Doğal Yaşam Merkezi’nde, fiziksel ve zihinsel engelli çocukların sosyalleşmesi adına atlı terapiyle rehabilitasyon hizmeti veriliyor.

(özel Haber) Engelleri At Sayesinde Aşıyorlar
Doğal Yaşam Merkezi’nde uzmanlar tarafından verilen ‘Adaptif binicilik’ eğitimi kapsamında ata bindirilen engelli çocuklar, hem gezinti hem de egzersiz yapma imkanı buluyor. Bir ay önce başlayan ve 8-16 yaş arası 24 fiziksel ve zihinsel engelli çocuğun katıldığı eğitimlerle, çocukların fiziksel ve sosyal gelişimlerinin geliştirilmesi hedefleniyor. 2 hafta sonra sona erecek eğitimlerin sonucunda engelli çocuklara katılım belgesi verileceği belirtilirken, aileler eğitimler süresince çocuklarını bir an olsun yalnız bırakmıyor.

Eğitimlerle alakalı açıklamalarda bulunan Tepebaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Doğal Yaşam Merkezi At Antrenörü Esra Güler, verilen eğitimle zihinsel ve fiziksel engelli çocukları, zihinsel, fiziksel, psikolojik ve sosyal anlamda bir adım daha ileri taşımayı amaçladıklarını söyledi.

Verilen eğitimle engelleri aşmaya çalıştıklarını ifade eden Güler, “Çocuklar buraya başladığı zaman sadece eğitim almış olmuyorlar, aslında spor da yapıyorlar, vakitlerini eğlenceli bir şekilde geçiriyorlar ve buradan çok fazla fayda görüyorlar. Fiziksel engelli olan çocukların, fiziksel engellerini aşmaya yardımcı oluyoruz. Bunu da şu şekilde yapıyorlar; atın üzerindeyken ata dokunarak bir kol hareketi, dik durarak bel hareketi yapmış oluyorlar. Tabi bunu tek başımıza yapmıyoruz, kurumun fizyoterapistiyle çalışıyoruz. Zihinsel engelli çocuklarımızın da ayrı hocaları var, yani burada bir ekip olarak çalışıyoruz. Buraya gelen çocuklar fiziksel ve zihinsel engelli çocuklardır. İlk başta bu çocukların ata yaklaşma gibi bir durumları olmuyor, ata yaklaşmıyorlar. Bunlar zamanla ata yaklaşıyorlar ve ‘Adaptif binicilik’ sayesinde hayvan sevgisini öğreniyorlar, korkularını yeniyorlar, ata yaklaşıyorlar ve dediğim gibi fiziksel problemli çocuklar, bu problemlerini biraz daha yenmeye çalışıyorlar ve sağlık olarak daha iyi yerlere geliyorlar. Açıkçası engelli çocuklar bu eğitim sayesinde iyileşiyorlar” dedi.

Güler, engelli çocukları olan ailelere de çağrı da bulunarak, çocukların sosyalleşmesi için ücretsiz olan bu tür kursların tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.

Fiziksel ve zihinsel engelli Beyza Ata’nın annesi Çiğdem Ata, çocuğunun bu eğitime gelmeden önce hayvanlardan korktuğunu ifade ederek, at binmeye başlamasının ardından bu korkuyu da yendiğini aktardı.

Fiziksel ve zihinsel engelli Sinan Kundak’ın annesi Seher Kundak ise, çocuğunun mutlu olması ve verilen eğitimlerin fiziksel gelişimine katkı sağlamasından dolayı bu kursu tercih ettiğini belirtti.

Kaynak: İHA