Kalbindeki 12 Damarı Değişen Hasta Tıp Literatürüne Geçecek

ANKARA - SELMA BIYIKLI ADABAŞ - Yaygın atardamar tıkanıklığı bulunan ve kalbindeki 12 damara "tam kanlandırma" yöntemiyle by-pass yapılan hasta, tıp literatürüne girmeye hazırlanıyor. Hastanın ameliyatını yapan doktorlar, dünyada aynı anda bu sayıda kalp damarı değiştirilen bir başka hasta bulunmadığını ifade ediyor.

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahi Kliniği eğitim sorumlusu Prof. Dr. Kerim Çağlı, yaygın vücut atardamar hastalığı bulunan Taner Uslu'ya uygulanan operasyonu AA muhabirine anlattı.

By-pass ameliyatından önce operasyona hazırlık amacıyla hastanın tıkalı sol bacak ana atardamarı ile sol şah damarının stentle açıldığını belirten Çağlı, yaklaşık bir hafta sonra da by-pass ameliyatı gerçekleştirildiğini bildirdi.

Şeker hastalığı da bulunan, kalbindeki 3 ana atardamarı ve yan dal atardamarları tıkalı hastanın, "tam kanlandırma" yöntemiyle uygulanan by-pass ameliyatıyla 12 damarının değiştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Çağlı, şu bilgileri aktardı:

"Ameliyat sırasında bu kadar çok sayıda damara by-pass yapmayı ummuyorduk. Bu ameliyat zamana karşı bir yarıştır ve işlemin uzaması halinde diğer by-passları da riske atma ihtimali ortaya çıkar. Hastamızın 3 ana damarı ve buradan çıkan yan dallar tıkalıydı. Rutinde bu tür hastaların sadece ana damarlarına açılma işlemi uygulanır. Ama biz son derece hızlı bir şekilde hem ana damarı hem de yan dalları açarak bu operasyonu tamamladık. Ameliyat bittiğinde 12 damarın değiştiğini görmek bizi mutlu etti. Böylece dünyada bir ilke de imza atmış olduk. Aynı anda bu kadar çok sayıda damarı by-pass edilen başka hasta yok. Tıp literatürüne geçen 2010 yılında yapılan 10'lu by-pass vakası var. Ayrıca hastamız Guinness rekoruna da aday. Rekorlar kitabında 2011 yılında kaydedilen 11'li by-pass var ama bu da aynı anda değil 3 ayrı seferde yapılmış. Bizim hastamızın hem 12 damarı değiştirildi hem de bu aynı operasyonda yapıldı."

Ameliyat öncesi hastanın yüzde 30-35 oranında kasılan kalbinin tam kanlandırma işlemi ve yan dalların da açılması sayesinde yüzde 60 civarında kasılma yeteneği kazandığını bildiren Prof. Dr. Çağlı, "Kontrol için yapılan anjiyografide hastamızın by-pass yapılan tüm damarlarının açık olduğunu gördük. Bu son derece olumlu bir gelişme" diye konuştu.

Prof. Dr. Kerim Çağlı, ameliyatı uluslararası yayın haline getireceklerini, böylece hastanın tıp literatürüne gireceğini bildirdi.

-"Artık daha iyi nefes alabiliyorum"

Kalbindeki 12 damara by-pass yapılan 4 çocuk babası Taner Uslu, artık daha sağlıklı bir hayatı olduğunu belirtti.

Uzun yıllardır şeker hastalığıyla mücadele ettiğini ancak kalbindeki rahatsızlığın farkında olmadığını dile getiren Uslu, "Kalp hastası olduğumu tesadüf eseri öğrendim. Rahatsızlanınca kalp krizi geçirdiğimi söylediler. Ameliyat sonrası kendimi daha iyi hissediyorum. Nefes darlığım, ayaklarımda ve ellerimdeki güçsüzlük gitti. Gücüm yerinde, gayet iyiyim" dedi.

Dünyada 12 damarı by-pass edilen tek vaka olduğu anımsatılan Uslu, duygularını, "Kendimi çok şanslı hissediyorum. Sağ salim kurtulduğuma çok seviniyorum. Çok iyi doktorlarım var, onlara çok şey borçluyum" sözleriyle dile getirdi.

Kaynak: AA