Ergenekon Davasının Ardından

KOCAELİ - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ergenekon davasında verilen kararlara ilişkin, "Türkiye'de yargı teşebbüslerinin yargılanıyor olması, bir daha Türkiye'de antidemokratik yollarla iktidar devirmek ya da iktidara gelmek gibi girişimlerin olamayacağının tescil edilmiş olması son derece önemlidir" dedi.

Kocaeli'nde görev yapan eski belediye başkanlarıyla Antikkapı Restaurant'ta düzenlenen iftar programında bir araya gelen Bakan Ergün, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ergenekon davasında verilen kararlara bir ilişkin soru üzerine Ergün, Türkiye'de darbe teşebbüslerin yargılanmasının başlı başına önemli bir konu olduğunu belirtti.

Yargılama ve kararlarla ilgili çok farklı değerlendirmeler yapanlar olduğunu, bununla ilgili nihai kararı Yargıtay'ın vereceğini ifade eden Ergün, şöyle konuştu:

"Türkiye hem 1980 askeri darbesini, hem 28 Şubat post modern darbesini hem de 2000'li yıllardaki darbe teşebbüslerini yargılama süreçleri içerisine almış, 2 tanesinin de alt mahkemelerdeki yargılamasını tamamlamış. Yani Balyoz davası diye bilinen dava, Ergenekon davası diye bilinen davanın sonuçlanmış olduğunu, Yargıtay safhasının görüleceğini biliyoruz. En önemli bölümü budur konunun. Yani Türkiye'de yargı teşebbüslerinin yargılanıyor olması, bir daha Türkiye'de antidemokratik yollarla iktidar devirmek ya da iktidara gelmek gibi girişimlerin olamayacağının tescil edilmiş olması son derece önemlidir."

-"Hakimlerin takdiri olarak değerlendirmek gerekir"

Yargılama içerisinde bu fiilleri değişik düzeylerde işleyenler veya işlediği iddia edilenlerle ilgili farklı delillerin, farklı kararların verilmesine neden olduğunu vurgulayan Ergün, şunları söyledi:

"Bazıları ağırlaştırılmış müebbet, bazıları müebbet, bazıları uzun süreli hapis cezaları aldı. Beraat edenler de oldu, az ceza alanlar da. Artık bunları hakimlerin takdiri olarak değerlendirmek gerekir. Bundan sonraki süreçte eğer yanlış kararlar, eksik kararlar varsa ya da yargılama süreçlerinde bazı hatalar yapılmışsa bunlar da kuşkusuz Yargıtay safhasında değerlendirilecek olan konulardır. Bence konunun en önemli tarafı Türkiye'de antidemokratik girişimlerin, darbe teşebbüslerinin, iktidarı devirme ya da başka yollarla iktidara gelme teşebbüslerinin yargı yoluyla artık bir daha olmayacak şekilde bertaraf edilmiş ve yargılanmış olmasıdır. Türkiye bunu yapamamıştır. Çok çok öncelerden yapabilmiş olsaydı Türkiye, bu yaşanan acılar, darbe teşebbüsleri, bugün mahkemelerde gördüğümüz manzalar yaşanmazdı. Darbelerdeki acılar da yaşanmazdı. Çok önceden yapılması gereken bir iş. Gecikerek de olsa 2013 yılında karara bağlanmış olması, neticelenmiş olması son derece önemli."

-"Cengiz Topel'den bazı uçuşlar gerçekleştirecek"

"Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı'ndan ne zaman uçuşların başlayacak" sorusuna Ergün, konuyla ilgili THY'nin bir çalışması olduğunu kaydetti.

"Uçak probleminden dolayı uçuşlar yapılamadı" diyen Ergün, "Bu yeni dönemde bayramdan sonraki dönemde THY'nin yeni bir uçuş planlaması yaptığını biliyoruz. Bu uçuş planlaması içerisinde Cengiz Topel'den de bazı uçuşlar gerçekleştirecek. Umarım ondan sonraki süreçte bu planlama aksamadan yürür ve Cengiz Topel, gün geçtikçe gelişen havaalanlarımızdan birisi haline gelir. Yoksa havaalanı kapanmış değil, uçak probleminden dolayı uçuşlarda sorun oldu. Uçak planlaması yapıldığında havaalanı tekrar hizmete başlayacak" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA