Ekonomi Bakanlığı'nın Girişimleri Sonuç Verdi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır'ın Port Said Limanı'nda bekletilen TIR şoförlerinin ve TIR'ların yapılan girişimler sonunda Türkiye’ye geri dönüşlerinin başladığını, şoförlerin bayramı aileleriyle birlikte evlerinde geçireceklerini belirtti.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye’de yaşananlar nedeniyle Suriye üzerinden Körfez ve Suudi Arabistan’a karayolu ile yapılan ihracatın durmasını engellemek ve geçimlerini karayolu taşımacılığı ile temin eden Hatay ve çevre illerdeki nakliyecileri ve TIR şoförlerini sıkıntıdan kurtarmak için 23 Nisan 2012 tarihinde Mısır Ulaştırma Bakanlığı ile protokol imzaladıklarını hatırlattı. İmzaladıkları protokol ile Mısır üzerinden Körfez ülkelerine ulaşımı temin eden Türkiye-Mısır-Körfez Ro-Ro hattını açtıklarını hatırlatan Çağlayan, 26 Nisan’da ilk seferin yapıldığını, böylece Körfez ülkelerine ve Suudi Arabistan’a ihracatın tamamen durmasının önüne geçildiğini, özellikle Hatay ve bölgesinde taşımacılık ile geçimlerini sağlayan TIR şoförlerinin işlerine devam etmelerinin sağlandığını kaydetti.

İlk seferin yapıldığı 26 Nisan 2012 tarihinden bu yana Mısır üzerinden Körfez ülkelerine ulaştırılan TIR sayısının 13 bini aştığını kaydeden Çağlayan, şu ifadeleri kullandı: "Bu hat üzerinden, aylık veriler baz alındığında Suriye üzerinden normal zamanda yapılan geçiş rakamlarına ulaşılmış, Körfez ülkelerinin yanı sıra Kuzey ve Doğu Afrika’ya yapılan taşımacılık kalıcı niteliğe bürünmüştür. Geçtiğimiz günlerde bu hatta faaliyet gösteren Ro-Ro firmalarından birinin seferlerini durdurması sonucunda, 224 aracımız Suudi Arabistan’da, 94 aracımız ise Mısır’da mahsur kalmışlardı. Suudi Arabistan'da bulunan araçların dönüşü sorunsuz olarak başlatılırken, Mısır'ın Port Said Limanı'nda bulunan araçlar, Mısır'daki acentenin alacaklarına karşılık olarak alıkonulmuştu. Sıkıntının temeli Ro-Ro firması (Sisa Denizcilik) ile Mısırlı acenta arasında yaşanan alacak-verecek meselesinden kaynaklanmıştır. Bakanlık olarak Türkiye-Mısır-Körfez Ro-Ro hattını başından itibaren maddi, idari ve siyasi tüm unsurlarla destekledik ve ihracatçılarımızın ve nakliyecilerimizin menfaatlerini her zaman ön planda tuttuk. Gerek ilgili makamlara, gerekse borçlu Ro-Ro firması Sisa Denizcilik yetkililerine bu durumun kabul edilemeyeceği hatırlatılmış, araçlarımızın sürücüleri ile birlikte güvenli bir şekilde Türkiye'ye dönüşlerinin sağlanması için gerekli girişimler yapılmış ve UND’nin gerekli ödemeleri yapması suretiyle bugün itibariyle şoförlerimizin ve araçlarının Türkiye’ye dönüşü önündeki engeller kaldırılmıştır."
Kaynak: İHA