Bayramda Beslenme Düzenine Dikkat

KAYSERİ - Memorial Kayseri Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Kutay Taşdemir, kalp sağlığı için bayramda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Taşdemir, ramazanda günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişikliklerin, bayramda psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine dönüştüğünü söyledi.

Ramazan Bayramı'nın ilk gününde vatandaşların özgür ve sınırsızca yemek yeme planları kurduğunun altını çizen Taşdemir, şöyle devam etti:

"Özellikle aşırı tuzlu ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı çünkü bu kalp ve damar sağlığı açısından çok önemlidir. Memorial Kayseri Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Kutay Taşdemir, kalp sağlığı için bayramda dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Ramazan'da uzun süren açlıkların ardından bayramın ilk günüyle birlikte vücut yeniden 3 öğünlük sisteme dönüş yapmaktadır. Vücut oruç döneminde aldığı beslenme düzenini bayramda değiştirmektedir. Bu değişimin genel vücut sağlığının yanında, kalp ve damar sistemini olumsuz etkilememesi için beslenme şekline özen gösterilmelidir."

Kalp, tansiyon, diyabet ve kolesterol hastalarının, bayramda aşırı miktarda yemek ve tatlı tüketiminden kaçınması gerektiğini vurgulayan Taşdemir, "Kolesterol, kalp, tansiyon ve diyabet hastaları; aşırı yağlı, özellikle de doymuş yağda yapılan yiyecekler tüketmemelidir. Şeker hastaları kendi diyetlerine daha fazla özen göstermeli, ikramlara dayanamayıp diyetlerini bozmamalıdır. Kalp sağlığı açısından, bayram ziyaretlerinde tatlı, çikolata ve şeker gibi yüksek kalorili yiyeceklerin tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Bayramın ilk günü sabah kahvaltısından itibaren et ve kavurma gibi yiyeceklerin yerine; haşlama, tavuk ve balık ızgaranın yanı sıra meyve, sebze ağırlıklı besinler tercih edilmelidir. Ramazan Bayramı'nda, tatil beldelerindeki "her şey dahil menüler" de aşırı ve gereğinden fazla beslenmeye yol açmaktadır. Bu beslenme şekilleri, kalp sağlığını önemli ölçüde olumsuz etkilemektedir" şeklinde konuştu.

Taşdemir, ramazan nedeniyle bir ay boyunca bazı egzersiz ve sportif etkinliklerden uzak durulması gerektiğini de ifade ederek, "Bayramla birlikte bu egzersizlere yeniden başlanacaksa, yumuşak bir geçiş yapılmalıdır. Dengede olan bir kalbin iş yükü arttığında önemli sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Koroner kan akımı istirahat sırasında yeterliyken aşırı aktivitelerle kalbin yeterince beslenmesini karşılayamayabilir. Bu da bir takım kalp krizlerini tetiklemektedir. Ramazan Bayramı'nın sıcak yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle, egzersiz ve yürüyüşler 10.00- 17.00 saatleri arasında yapılmamalıdır" dedi.

Kaynak: AA