Askar Akayev ABD'yi Suçladı

BİŞKEK - Kırgızistan'da 8 yıl önce iktidardan devrilen ve o tarihten beri ailesiyle Rusya yönetiminin himayesinde bulunan, ülkenin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Askar Akayev, "kendisinin ülkeden Kırgız halkı tarafından değil, Amerikalılar tarafından kovulduğunu" söyledi.

Kırgızistan'ı 1991-2005 yıllarında yöneten ve 24 Mart 2005 tarihinde devrilen Askar Akayev, Rusya'da yayınlanan Ruskiy Reporter adlı haftalık dergiye verdiği mülakatta, Kırgızistan'da Rus askeri üssünün açılmasına izin verdiği ve havadan erken uyarı ve kontrol sistemi olarak bilinen AWACS'ların Rus üssüne yakın bir yere yerleştirilmesine izin vermediği için Amerikalılar tarafından devrildiğini savundu.

Akayev, devrileceğini Amerikalıların açıkça iletmesi üzerine ABD'nin Bişkek Büyükelçisi ile biraraya gelerek, iki ülke ilişkilerini konuştukları görüşmede, "ABD'nin askeri hava üssünü istediği zaman kapatacağını ve kolay kolay ülkeden gitmeyeceğini anladığını" dile getirdi.

"Beni halkım değil, Amerikalılar kovdu. Lale devrimini de onlar hazırladı" ifadesini kullanan Akayev, iktidarını anayasal yolla devredemediği için kendisini hala suçlu hissetttiğini kaydetti.

Akayev, genel seçimlerin şeffaf ve adil yapılmadığı, meclise oğlu ve kızını soktuğu gerekçesiyle halkın ayaklanması sonucu devrilmişti.

Kaynak: AA