Taşımacıların Yeni Ortağı, Ortak Transit

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle ulusal düzeyde, 1 Aralık 2012 itibariyle de ortak transit rejimi çerçevesinde başlatılan NCTS uygulaması dahilinde bugüne kadar 40 firmaya kapsamlı teminat izni verildiğini belirterek, "Bu firmalar 300 milyon TL ulusal transit işlemlerinde geçerli, 150 milyon TL hem ulusal hem ortak transit işlemlerinde geçerli olmak üzere toplam 450 milyon TL tutarında teminat mektubunu Bakanlığımıza sunmuştur" dedi.

Bakan Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, kağıt beyanname bazlı işlemlerin yerine tamamen elektronik veri alışverişi temeline dayanan NCTS uygulamasının 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle ulusal transit işlemlerinde, 1 Aralık 2012 tarihi itibariyle de ortak transit işlemlerinde kullanılmaya başlandığını hatırlattı. Ortak transitin Türkiye'nin Avrupa Birliği’ne tam üye olmadan taşımacılık sektörü açısından AB üyesi bir ülke gibi işlem yapabilecek konuma geldiği tek enstrüman olduğunu ifade eden Yazıcı, bu uygulamanın Ortak Transit Sözleşmes’ine taraf olan Avrupa Birliği, EFTA ülkelerinden İzlanda, Norveç, İsviçre ile Türkiye'yi kapsadığını vurguladı. Ortak transitin 4 ana unsuru bulunduğunu ifade eden Yazıcı, bunların hızlı, kolay, güvenli ve avantajlı transit olduğunu belirtti.

Yazıcı şunları kaydetti:
"Halen bir aracın Avrupa’ya ortalama gidiş-dönüş süresi ortalama 12 gündür. Ortak transit uygulaması ile bu süreyi 9 güne düşürdük. Gümrüklerimiz, Avrupa’daki yaklaşık 3 bin gümrük idaresi ile karşılıklı veri transferi yoluyla doğrudan entegre hale gelmiştir. Transit işlemleri, hareket noktasından varış noktasına kadar her aşamada elektronik ortamda izlenmektedir. Örneğin, Berlin’den İçel’e gerçekleştirilecek bir ortak transit işleminde araç ve eşya Berlin gümrüğünden yola çıktığı anda beyanname bilgileri ülkemize giriş yapacağı Kapıkule ve İçel varış gümrüğünde görülebilmektedir. Avrupa’ya TIR Karnesi yerine elektronik beyan ile yapılacak taşımalardan, yıllık en az 57 milyon euro tasarruf sağlanmasını hedefliyoruz."

"KISA ZAMANDA 26 BİN ADET ORTAK TRANSİT BEYANNAMESİ VERİLDİ"
Bakan Yazıcı, 1 Aralık 2012 tarihinde başlayan ortak transit kapsamında Avrupa'dan Türkiye'ye 21 bin, Türkiye'den Avrupa'ya yaklaşık 5 bin olmak üzere toplamda 26 bin transit evrakının düzenlendiğini ve her geçen gün ortak transitin taşıyıcılarca daha fazla tercih edildiğinin gözlemlendiğini kaydetti.

Ortak transitte yer alan basitleştirilmiş usullerden bir tanesi olan 'kapsamlı teminat'ın transit işlemlerinde kullanıldığını belirten Yazıcı, bu kapsamda şekli Sözleşme ve Gümrük Yönetmeliği ile belirlenmiş banka teminat mektupları ve ilgili evrakların Bakanlığa sunulduğunu, Bakanlıkça yapılan inceleme neticesinde gerekli şartları taşıyanlara bu imkanın sağlandığını anlattı. Bu basitleştirmenin Gümrük İdareleri’nin tahsil edilmesi gereken alacaklarının daha güvenli bir şekilde teminat altına alınması, asıl sorumluların teminatlarının eşyanın varış idaresine geldiğinin bildirilmesi ile yeniden kullanılabilir hale gelmesi, Gümrük İdareleri arasında teyitleşmenin beklenmeden sistem üzerinden gönderilen mesajlar ile transit işlemlerinin ibra edilmesi ve teminatların yeniden kullanılabilmesi, belirli koşulların sağlanması durumunda referans tutarın yüzde 50 ve yüzde 30'una kadar indirilerek verilen teminat mektubu değerinden daha fazla işlem yapılabilmesi, yine belirli koşulların sağlanması durumunda firmalara teminattan vazgeçme izninin verilerek teminat mektubu olmaksızın transit beyannamelerinde teminat kullanabilmesi, uluslar arası geçerliliği olan kapsamlı teminat ile Sözleşme tarafı diğer ülkelerde transit beyannamesi açılabilmesi gibi birçok kolaylık sağladığını vurgulayan Yazıcı, ayrıca izinli gönderici yetkisinin alınabilmesi için firmaların kapsamlı teminat iznine sahip olma şartının da kapsamlı teminatın başka bir avantajı olduğunu ifade etti.

"TACİRİMİZE 450 MİLYON TL’LİK TEMİNATLA 8 MİLYAR 500 MİLYON TL TUTARINDA İŞLEM YAPMA İMKANI SAĞLADIK"
1 Ocak 2012 tarihi itibariyle ulusal düzeyde, 1 Aralık 2012 itibariyle de ortak transit rejimi çerçevesinde başlatılan NCTS uygulaması dahilinde bugüne kadar 40 firmaya kapsamlı teminat izni verildiğini kaydeden Yazıcı, açıklamasında şunları kaydetti:
"Bu firmalar toplamda 300 milyon TL ulusal transit işlemlerinde geçerli, 150 milyon TL hem ulusal hem ortak transit işlemlerinde geçerli olmak üzere toplam 450 milyon TL tutarında teminat mektubunu Bakanlığımıza sunmuştur. Sistemde mevcut bulunan 450 milyon TL lik kapsamlı teminat mektubu ile 200 bine yakın beyanname işlem görürken, bu beyannameler için taahhüt edilen teminat tutarları toplamı 8,5 milyar TL’ye yaklaşmış, bir başka deyişle 450 milyon TL'lik teminat ile yaklaşık 18 kat daha fazla bir işlem yapılmıştır. Ortak transit işlemlerinde kullanılabilen teminatların ve sistemdeki firmaların sayısının artması ile birlikte ortak transitin kullanımı daha büyük bir ivme ile artacak ve bunun sonucunda transit işlemleri daha da kolaylaşacaktır. Bu noktada ortak transit; Bakanlığımızın ‘kolay ve güvenli ticaret’ ilkesini ‘hızlı, kolay ve güvenli transit’ ile tamamlayan bir uygulamadır."
Kaynak: İHA