Koç Çalışanları, Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri'ni Bir Yılda Tamamladı

İSTANBUL - Koç Holding'in, Ülkem İçin Projesi'nin 2012-2013 yılı uygulaması olarak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Alternatif Yaşam Derneği işbirliğinde hayata geçirdiği Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi'nin ilk iki yıllık döneminde Koç Topluluğu çalışanlarının yüzde 70'ine verilmesi hedeflenen Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri, projenin ilk yılında tamamlandı.

Koç Holding'ten yapılan açıklamaya göre, Koç Holding'in kurucusu Vehbi Koç'un "Ülkem varsa ben de varım" sözünden yola çıkarak 2006 yılında başlattığı Ülkem İçin Projesi kapsamında hayata geçirilen "Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi"nin ilk yıl sonuçları açıklandı.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç'un proje başlarken verdiği "iki yıllık süreçte Koç Topluluğu çalışanlarının yüzde 70'inin Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri'ne katılması" hedefi, projenin başlangıcından 13 ay sonra tamamlandı.

-"Proje, sorumlu vatandaşlık kültürünü yaygınlaştırıyor"

Mustafa V. Koç, konuya ilişkin açıklamasında, Ülkem İçin Engel Tanımıyorum projesine başlarken Türkiye nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan engelli bireylerin toplumsal hayata katılması yönünde toplumsal bilinç ve duyarlılık oluşturacak adımlar atmayı hedeflediklerini belirterek, "Projenin ilk yılında Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri'ni Türkiye'ye taşımış olmanın gururunu yaşıyoruz. Önümüzdeki süreçte tüm şirket ve bayilerimizin fiziki şartlarını engelli dostu hale getirirken, ürün ve hizmetlerimizin bu yönde geliştirilmesi için çalışmalarımıza hız kazandıracağız" ifadelerini kullandı.

Ülkem İçin Projesi'ndeki temel amaçlarının sosyal sorumluluk anlayışını yaygınlaştırmak, bakış açılarını sorundan çözüme geçişi sağlayacak şekilde genişletmek olduğunu vurgulayan Mustafa V. Koç, projenin sorumlu vatandaşlık kültürünü yaygınlaştırma yolunda tüm Türkiye'ye yayıldığına dikkati çekti.

Engellilerin sosyal hayatta yaşam kalitelerinin iyileştirilmesine destek olurken, engellilik konusunda toplumsal bilinç ve duyarlılığın oluşturulması amacıyla yürüttükleri Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi'nde başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirten Mustafa V. Koç, tüm çalışanlarına eğitim verme sürecini tamamlayan şirketlerin, kamuoyunda algı değişikliği yaratmak için çalışmaya ve işbirliği yapılan Topluluk dışı iş ortaklarına eğitim verilmeye devam edileceğini de kaydetti.

-"Engelli bireylerin sosyal hayata katılımlarına daha fazla katkıda bulunabilmek için projeyi sürdüreceğiz"

Mustafa V. Koç, öncelikli amaçlarının engelliliğe bakış açısını değiştirmek ve zihinlerde algı değişikliği sağlamak olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Bundan sonraki adımda bir yandan farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalarımız sürerken, diğer yandan da geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerin engelli dostu olabilmesi için çalışıyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz her alanda fiziksel şartlarımızı iyileştirmeye devam ediyoruz. Engelli bireylerin sosyal hayata katılımlarına daha fazla katkıda bulunabilmek için birçok destekleyici projeyi sürdüreceğiz.

Türkiye'nin en köklü sanayi kuruluşu olan Koç Topluluğu her zaman toplumun ihtiyaçlarını gözeterek faaliyet yürüttü. Topluluğumuzun gönüllülüğü ile başlattığımız çağrıyı, iş dünyası, kamu, sivil toplum ve duyarlı Türk halkının sahiplenmesi ile engellilerin iş hayatında ve sosyal hayatta karşılaştıkları engelleri kaldırma konusunda önemli yol kat edeceğimize inanıyorum."

-55 bin 709 çalışana eğitim verildi

Uygulama alanı üç temel yaklaşımla belirlenen Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi'nin, ilk yaklaşımı Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri'nden oluşuyor. Engellilik ve erişilebilirlik konularında toplumsal bilincin yaygınlaşmasına destek olmayı amaçlayan Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri, projenin ikinci yılı dolmadan 55 bin 709 çalışana verildi.

Ayrıca proje kapsamında bugüne kadar engelli bireylerin hayatında kalıcı bir yetki yaratmak amacıyla Koç Topluluğu bünyesindeki 35 şirket bazında da yoğun çalışmalar yürütüldü.

İllerde ise bu eğitimler Ülkem İçin Projesi'ni elçileri olan bayiler aracılığıyla yaygınlaştırıldı. Ülkem İçin Elçileri 29 ilde eğitimlerini tamamlarken, bu eğitimlerle bugüne kadar 11 bin 293 öğrenciye ulaşıldı. AYDER'in desteği ile bugüne kadar 382 Ülkem İçin Gönüllü Elçisi toplam bin 70 adet eğitim verdi. İllerde bugüne kadar 58 adet farkındalık eğitimi düzenlendi.

Projenin devamında eğitimlerle yaratılan algı değişikliğinin yanı sıra faaliyet gösterilen her alanda fiziksel şartların iyileştirilmesi, üretilen ürün ve hizmetlerin Engelli Dostu olması ve engelli bireylerin sosyal hayata katılımını başarılı uygulamalarla desteklemesi hedefleniyor.

Kaynak: AA