İran'da Ruhani Dönemi

TAHRAN - İran'ın yeni cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yemin ederek göreve başlamasının ardından hükümet kurma çalışmalarına hız verdi.

Ruhani'nin bakanlar kurulu için meclise sunduğu isimler hakkında inceleme çalışmaları başladı.

Petrol, Enerji, Tarım, Şehircilik, Gençlik ve Spor ile Ekonomi bakanlıkları için önerilen isimler 60 milletvekiliyle bir araya geldi. Toplantıda bakanlıklar için önerilen isimlerin milletvekillerine çalışma programları hakkında bilgi verdiği, bakanlıkların fiili durumu hakkındaki görüşlerini paylaştıkları belirtildi. Milletvekillerinin de bakan adaylarına bakanlıkların durumu ve çalışmaları hakkında bilgi verdikleri ifade edildi.

Öte yandan Meclis Güvenlik Komisyonu, Dışişleri Bakanlığı için önerilen Muhammed Cevad Zarif ve Savunma bakanlığı için önerilen Hüseyin Dehkan ile toplantı yaptı. Komisyonun yarın da İçişleri Bakanlığı için önerilen isim Abdulrıza Rahmani Fazli ve İstihbarat Bakanlığı için önerilen Seyyid Muhammed Alevi ile görüşeceği belirtildi.

Bakanlıklar için önerilen diğer isimlerin de çalışma programlarını yarın mecliste ilgili komisyonlara sunacakları kaydedildi.

Ruhani'nin bakanlıklar için meclise sunduğu isimlerin incelenmesi haftaya kadar devam edecek. Yeni kabine pazartesi günü mecliste güvenoyuna sunulacak.

Ruhani'nin ofisinden yapılan açıklamada, İshak Cihangiri'in resmen Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcılığına atandığı duyuruldu. Göreve başlayan Cihangiri, bugün cumhurbaşkanlığındaki ilk resmi temaslarını gerçekleştirdi. Cihangiri, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Malki, Gana Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Moğolistan Cumhurbaşkanı Danışmanı ile görüştü.

Ruhani'nin özel kalem müdürlüğü ve cumhurbaşkanlığı idaresi müdürlüğüne ise İran Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Odası Başkanı Muhammed Nehavandiyan getirildi.

-Devrimin en yaşlı kabinesi

Ruhani'nin meclise sunduğu liste, devrimden bu yana en yaşlı kabine olma özelliğini taşıyor. Kabinede yer alan bakanların yaş ortalaması 58. Kabinenin en genç bakanı 53 yaşındaki Tayyibniya, en yaşlı bakanı ise 68 yaşındaki Nimetzade.

Ruhani'nin bakanlar kurulu için meclise sunduğu diğer isimler şöyle:

Bicen Zengene,Abdulrıza Rahmani Fazli,Ali Tayyibniya,Seyyid Mahmud Alevi,Hamid Çitçiyan,Hüseyin Dehkan,Muhammed Rıza Nimetzade,Mahmud Hücceti,Ali Rabii,Abbas Ahundi,Muhammed Ali Necefi,Seyyid Hasan Haşimi,Mesud Sultanifer,Muhammed Cevad Zarif,Hüccetülislam Mustafa Pormuhammedi,Ali Cenneti,Muhammed Vaizi,Cafer Meylimünferid.

Kaynak: AA