Ergenekon Davası Kararları

TBMM - ALİ HAKAN DER- Ergenekon Davası'nın karara bağlanması sonrasında CHP milletvekilleri Mehmet Haberal, Sinan Aygün ve Mustafa Balbay'ın TBMM'deki durumları tartışma konusu oldu.

CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın 12 yıl 6 ay, İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın 34 yıl 8 ay ve Ankara Milletvekili Sinan Aygün'ün 13 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edilmelerinin ardından gözler TBMM'ye çevrildi.

Mehmet Haberal, hakkında verilen tahliye kararı nedeniyle Meclis'in açıldığı ilk birleşimde yemin edebilecek. Bu durum Meclis'in olağanüstü toplanması halinde de geçerli olacak.

CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün ve İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın durumları ise Yargıtay kararından sonra belli olacak. Yargıtay verilen cezayı onarsa, karar Meclis'e bildirilecek. Ardından Genel Kurul'da kararın okunarak bilgiye sunulmasıyla milletvekillikleri düşmüş olacak.

Milletvekilliğinin düşmesi, Anayasa'nın 84. maddesi ile düzenleniyor. Bu maddede, milletvekilliğinin, kesin hüküm giyme ve kısıtlanma halinde, kesin mahkeme kararının Genel Kurul'a bildirilmesiyle düşeceği hükme bağlanıyor.

Kaynak: AA