Edirne'de Tarihi Eser Operasyonu

EDİRNE - Edirne'de bir tırda, çeşitli dönemlere ait altın ve gümüş sikkeler ile bazı tarihi eserler ele geçirildi.

Edirne Jandarma Komutanlığı'na bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, ihbar üzerine İstanbul'dan Almanya'ya giden A.H'nin kullandığı plakası belirtilmeyen tırı, Edirne girişinde durdurdu.

Kontrol ve x-ray taraması için Kapıkule Gümrük Sahası'na götürülen tırda yapılan aramada, dorsedeki gizli bölmede Roma devri mermer tanrıça başı, 2 tören haçı, üzerinde Pers okçusunun resmedildiği altın sikke, Yunan klasik dönemine ait altın sikke, Helenistik döneme ait zafer tanrısı Nike'nin resmedildiği, bereket boynuzu tutan tanrıça tasvirli 4 gümüş sikke ile yeşil sırlı tören kabı ele geçirildi.

Olayla ilgili, sürücü A.H. gözaltına alındı.

-''Bulunan eserler çok değerli''

Eserlerin değerlerini belirlemek üzere bilirkişi sıfatıyla inceleme yapan Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, buluntular üzerinde gerçekleştirdikleri incelemede çok ilginç parçalara rastladıklarını belirterek, bunlardan birinin üzerinde Pers okçusu bulunan altın sikke olduğunu söyledi.

Altın sikkenin yaklaşık 2500 yıl öncesine ait olduğunu ifade eden Beksaç, şunları kaydetti:

''Şu anda Trakya'daki müzelerde bu parçalardan yok. Ender bulunan sikkeler bunlar. Oldukça nadir bulunan parçalar var. Helenistik ve klasik döneme ait gümüş sikke, ilginç özellikler taşıyor. Bir tanrıça başı var. Diğer bulunan objeler ise birbirleriyle bağlantılı nitelikte. 2 haç var. Özellikle Orta Çağ sürecinde kullanılmış. Her ikisi de kiliselerde törenlerde kullanılmış. Ayrıca Orta Çağ dönemine ait yeşil bir kap var. Bulunanlar, gerçekten enterasan ve ilginç özellikler sergiliyor.''

Beksaç, yapılan incelemelerin ardından bulunan eserlerin Edirne Arkeoloji Müzesi'nde sergileneceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA