Çocukluktan Gelen Sevda

Aydın’da son dönemde devecilerin daha fazla kullandığı efe çizmesinin son ustalarından Kemal Erkaç (30), ayakkabıcılar çarşısı içinde bulunan dükkanında efe çizmesi üretmeye devam ediyor.

Çocukluktan Gelen Sevda
10 yaşından bu yana çizmecilik yapan Kemal Erkaç, bir çift çizmenin 10 günde üretildiğini söyledi.

Çok sıkıştırıldığında ayda 4-5 çift efe çizmesi üretilebileceklerini ifade eden Erkaç, “Efelik bir kültür. Bu işin sevdalıları var. Son dönemde deve güreşi sevdalıları daha yoğun olarak bizden alış veriş yapıyor. Güreşlere giderek stand açıyoruz.”dedi.

Herkesin işini severek yapması gerektiğini ifade eden Erkaç, “Ben de işimi severek yapıyorum. El üretimi ayakkabı yapıyoruz. Yanında da hem sanatı unutmamak, hem de Aydın’ın geçmişten gelen efelik kültürünü yaşatmak için çizmeciliğe devam ediyoruz”dedi.

İLK OLARAK ÖLÇÜ ALINIYOR
Efe çizmesi yaparken ilk olarak ayak ölçüsünün alındığını belirten Erkaç, “Ayak ölçüsü çok önemli Normal ayakkabılar için ayak ölçüsünü 5 TL’ye alıyorken, efe çizmesi için 40 TL’ye alıyoruz. Bir çift çizme ise 500-600 TL civarında oluyor”diye konuştu.

Kendisinden halk oyunları gruplarının, Yörükler ve ciritçilerin daha fazla alış veriş yaptığını belirten Erkaç şunları söyledi: “Bize internet adresimiz olan www.altincizme.com.tr adresimizden ulaşılabiliyor. Telefonla ayak ölçüsü alabiliyoruz. 1 ay içinde de teslimat yapıyoruz”
Kaynak: İHA