İkizdere'de Likapa Hasadı Başladı

RİZE - İkizdere'nin Şimşirli köyünde 5 yıl önce kurulan likapa bahçelerinde hasat başladı.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi Alimcan Kıpçak, İkizdere'de toprağın likapa yetişmesi için uygun olduğunu belirterek, "Yıllık 12-13 ton olan likapa üretimini artırmalıyız. Bulunmaz doğa harikası olan bu ürünün daha çok para getirmesi için pazarlamasının iyi olması ve profesyonel soğutma sisteminin köyde yapılması şart" dedi.

Şimşirli köyünde likapa üretimi yapan emekli imam Hızır Özcan ise 5 yıldır likapa ürettiğini ifade ederek, "Bir dönümlük bahçede ortalama 3 ton likapa elde edilebilir. Köyde sıkıntılarımız var. Öncelikle likapayı daha iyi pazarlamak için soğuk hava depomuz yok. 8-10 tonluk soğuk hava deposu işimizi görür. Depomuz olmadığı için topladığımız likapayı bekletemiyor ve hemen elden çıkarmak istiyoruz. Toplanan likapanın bir an önce elimizden çıkması için en uygun fiyatı veren tüccara satıyoruz" diye konuştu.

Özcan, geçen yıl 6,5-7,5 liradan sattıkları likapaya bu sene rağbet olduğunu kaydederek, "Kilo fiyatı kalitesine göre 10-15 lira arasında değişti. Ürün pazarlamada fazla sıkıntımız yok ama toplayacağımız likapanın uzun süreye yayılarak piyasaya sürülebilmesi için soğuk hava deposunun olması şart. Köyde 30 likapa üreticisi var" dedi.

Kaynak: AA