Ağrı'da Semaver Çayı Geleneği

AĞRI - Ağrı'da, ramazan ayında geleneksel hale gelen semaver çayı, en çok kahvehane sahiplerinin yüzünü güldürüyor.

Sıcak yaz günlerine denk gelen ramazan ayında, evlerinde iftarlarını yapan ve ardından çay ocaklarına ve kahvehanelere akın eden vatandaşlar, sahura kadar semaver çayı içmenin keyfini yaşıyor.

Eleşkirt ilçesinde 10 yıldır kahvehane işleten Mehmet Leylek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iftara yakın saatlerde kahvehanelerin önünde semaverleri yakıp akşama hazırlık yaptıklarını ifade ederek, ilçede ramazanın çok keyifli geçtiğini, vatandaşların sahura kadar dışarıda semaver çayı eşliğinde sohbet ettiğini söyledi.

Bu yıl ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesinden dolayı gün boyunca tarlada ve diğer işlerde çalışarak yorulan vatandaşların susuzluklarını gece çay içerek gidermeye çalıştığını belirten Leylek, şöyle devam etti:

"Ramazan ayı yaz mevsimine denk geldiği için Eleşkirt ilçesinde hayat adeta gece başlıyor. İftara yakın kahvehanelerimizin önüne su dökerek temizliyoruz. Sonra 40-50 litrelik semaverlerimizi kurup yakıyoruz. Kahvehanelerimizin önüne masa ve sandalye koyuyoruz. Odun ateşinde demlenen çayımızın yanına bir de limon koyup iftardan sonra vatandaşların gelmesini bekliyoruz. İftardan sonra ilçede bulunan bütün erkekler kahvehanelere akın ediyor. Biz de sahura kadar sürekli çay servisi yapıyoruz. Çaylarla sohbet iyice koyulaşıyor. Her gün 800 bardak çay satıyoruz. Bu sayı bazen daha da çoğalıyor. Ramazan aylarında geleneksel hale getirilen limonlu semaver çayı sayesinde böylece satışlarımız üç katına çıkıyor. Vatandaşlar iftardan sonra semaver çayı içmeye geliyorlar. Sahura kadar burada oturup çay içiyorlar. Bu durum en çok biz kahvehanecileri sevindiriyor."

-"Sosyal aktivite olarak kahvehanede çay içiyoruz"

Vatandaşlardan Erkan Can ise ilçe merkezinde vatandaşların gidebileceği herhangi bir sosyal aktivite merkezi olmadığı için ramazan ayında dostlarla bir arada oturmayı tercih ettiklerini ifade ederek, "İlçemiz küçük olduğu için sosyal faaliyetler açısından eksik. İlçemizde sosyal aktivite olarak kahvehanede çay içiyoruz. Yıllardır her ramazan ayında iftardan sonra mutlaka semaver çayı için bir araya geliriz. Bizim için bir gelenek olmuş artık. Gece geç saatlere kadar sohbet etme fırsatı yakalıyoruz böylece" şeklinde konuştu.

İlçede bulunan kadınların da bir araya gelerek semaver yakıp sohbet ettiklerini anlatan Can, böylece ailecek ramazanın tadını çıkardıklarını belirtti.

Kaynak: AA