Abd'de Kadir Gecesi Coşkusu

NEW YORK - Amerika'nın New York ve New Jersey eyaletlerinde Kadir Gecesi coşkusu yaşandı. Ülkedeki Müslümanlar Kadir Gecesi dolayısıyla cami ve mescitlere akın etti.

New York'un Brooklyn şehri Fatih Camisi'ndeki Sakal-ı Şerif ziyareti ve New Jersey'in Paterson şehrindeki Ulu Cami'de düzenlenen Kadir Gecesi programlarına Türkler büyük ilgi gösterdi.

Kadir Gecesi dolayısıyla New York eyaletinin en eski Türk camilerinden biri olan Fatih Camisi'nde program düzenlendi.

Amerika Müslümanlar Birliği Vakfı himayesindeki camide kılınan teravih namazının ardından Hz. Muhammed'e ait Sakal-ı Şerif ziyarete açıldı. Fatih Camisi imam hatibi Mustafa Yılmaz öncülüğünde ziyarete açılan kutsal emaneti görmek isteyenler uzun kuyruk oluşturdu. Hz. Peygamber'in kutsal emanetini büyük heyecanla ziyaret edenler duygulu anlar yaşadı.

-Paterson'da Kuran tilaveti

New Jersey eyaleti Paterson şehrinde de Türk vatandaşları, Kadir Gecesi münasebetiyle Ulu Cami'ye akın etti. Cami bahçesinde yapılan iftarın ardından, Kuran-ı Kerim okuma yarışmasında 2012 dünya birincisi seçilen Yaşar Çuhadar'ın Kuran-ı Kerim tilaveti huşu içerisinde dinlendi.

Türk toplumunun Amerika'da en yoğun yaşadığı bölgelerin başında gelen Paterson'da bulunan Ulu Cami'de, Kadir Gecesi hakkında vaaz veren Washington Din Hizmetleri Müşaviri Yaşar Çolak, Kuran ayetlerinin Kadir Gecesi'nde yeryüzüne inmeye başladığını, Kuran'ın camilerin dışında da okunması ve günlük hayatın içine girmesi gerektiğini söyledi.

Kur'an-ı Kerim'in sosyal yönüne vurgu yapan Yaşar Çolak, "Kuran-ı Kerim'in bütün çağrılarına kulak vermemiz gerekiyor. Bireysel hayatımızı, sosyal hayatımızı ve iktisadi hayatımızı, Kuran-ı Kerim'in çağrılarına kulak vererek yönlendirmeliyiz" dedi.

Ramazan ayının Amerika'daki Türk toplumu adına çok verimli geçtiğini ifade eden Çolak, Türk toplumunun ülkedeki nüfusunun giderek artması dolayısıyla cami sayısının da arttığını ve ramazan ayında camilerin aynı zamanda Türk toplumunun bir buluşma noktası olarak hizmet verdiğini belirtti.

-Türk kültür merkezine Pakistanlı ilgisi

Maryland eyaletinde yapılan Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi inşaatı çalışmalarının ramazan ayında da hız kesmeden devam ettiğinin altını çizen Yaşar Çolak, yüzde 50'si tamalanan inşaatın 2014 Ekim ayında faaliyete hazır olacağını duyurdu.

Ev almayı düşünen Türk vatandaşlarına, söz konusu inşaatın çevresindeki ev ve arazileri satın almalarını tavsiye eden Çolak, "Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi, içerisinde cami, huzurevi, müze, hamam, sergi salonu gibi çeşitli hizmet alanlarını barındıran bir özelliğe sahip olacak. Türk toplumu bu kültür hizmetinden yararlanma fırsatını kaçırmamalı" derken, Pakistanlı Müslümanların bölgeye olan ilgisinin ve yatırımının daha fazla olduğunun altını çizdi.

Kaynak: AA