Ab "global Köy" Olma Yolunda İlerliyor

ANKARA - İLKAY GÜDER - Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre, Avrupa Birliği'nde doğduğu ülkenin dışında yaşayan 34,3 milyon kişi bulunuyor.

AA muhabirinin Eurostat verilerinden derlediği bilgilere göre, Kanadalı yazar Marshall McLuhan'nın yarım yüzyıl önce literatüre kazandırdığı "Global Köy" kavramı Avrupa'da gerçekleşmeye başlıyor. Veriler geçen yıl AB nüfusunun yüzde 2,7'sinin AB'ye üye olmayan ülkelerde yaşadığını ortaya koyuyor.

Verilerde, 2012 yılında AB'de doğduğu ülkenin dışında yaşayan 34,3 milyon vatandaş bulunurken, bunun AB toplam nüfusa oranının ise yüzde 6,8 olduğu ortaya çıktı.

Raporda, 13,6 milyon AB'linin doğduğu ülkenin dışında başka bir ülkede yaşamayı tercih ettiği, 20,7 milyon kişinin ise AB vatandaşı olmamasına rağmen AB'ye üye ülkelerde yaşamını sürdürdüğü belirtiliyor. Bunun AB nüfusuna yansıması ise yüzde 4,1 olarak ifade edildi.

-Almanya gurbetçi diyarı

Verilerde geçen yıl AB'de en fazla yabancı uyruklu vatandaş bulunduran ülke 7,4 milyon ile Almanya oldu. Söz konusu nüfus ise Almanya'nın yüzde 9'una karşılık geliyor.

Almanya'yı 5,6 milyon yabancı uyruklu kişi ile İspanya izlerken, bu ülkedeki yabancı uyrukluların nüfusa oranı ise yüzde 12 olarak gerçekleşti.

Listenin üçüncü sırasında ise aynı orana sahip İtalya ve Birleşik Krallık bulunuyor. AB'nin bu iki büyük devletinde yabancı kişi sayısı 4,8 milyon olurken, bu sayı her iki ülkedeki toplam nüfusun yaklaşık yüzde 8'ine tekabül ediyor.

Yabancı uyruklu vatandaşlarla yaşadığı problemlerle sık sık gündeme glen Fransa'da ise yabancı nüfusun sayısı 3,9 milyon. Bu rakam Fransa'nın toplam nüfusunun yüzde 6'sına karşılık geliyor.

Toplamda AB'de yaşayan yabancı nüfusun yaklaşık dörtte üçünden fazlasını Almanya, İspanya, İtalya, Birleşik Krallık ve Fransa'da yaşayanlar oluşturuyor.

-Polonya yerli çıktı

AB'ye üye ülkeler arasında nüfusundaki yabancı vatandaş oranı en yüksek olan ülke ise Lüksemburg oldu. Ülkenin yüzde 44'ünü yabancı vatandaşlar oluştururken bu ülkeyi sırasıyla yüzde 20 ile Kıbrıs, yüzde 16 ile Letonya ve Estonya izledi.

AB'de yabancı uyruklu vatandaşa en az sahip üye ülkeler ise yaklaşık yüzde 1 ile Polonya, Romanya, Hırvatistan, Bulgaristan ve Litvanya oldu.

AB üyesi yabancı vatandaşların en çok yaşadığı ülke ise yine yüzde 38 ile Lüksemburg oldu. Öte yandan AB vatandaşı olmayan yabancıları en fazla barındıran ülke, yüzde 16 ile Letonya oldu.

-Türkiye'nin binde 1'i Avrupalı

Türkiye, binde 3'lük yabancı vatandaş oranıyla Avrupa'da en düşük yabancı vatandaş oranına sahip ülkeler arasında bulunuyor.

Ülkede 235 bin yabancı uyruklu vatandaş bulunurken, bunların 95 binini AB üyesi ülkelerden gelen kişiler oluşturuyor. Bu rakam ise toplam nüfusun binde 1'ini oluşturuyor.

Türkiye'deki yabancı vatandaşların 139, 2 binini ise diğer ülkelerden gelenler oluşturuyor. Söz konusu rakam toplam yabancı nüfusunun binde 2'sine karşılık geliyor.

Kaynak: AA