Şehir Sakin, Merdivenleri Renkli

İstanbul Cihangir'de yaşanan merdiven polemiğine en güzel cevap Aydın’ın Yenipazar ilçesinden geldi.

Şehir Sakin, Merdivenleri Renkli
"Sakin Şehir" unvanlı ilçe, 220 basamaktan oluşan seramik merdivenle renklendi.

Karaköy’de yaşayan 64 yaşındaki Orman Mühendisi Hüseyin Çetinel’in Fındıklı’dan Cihangir’e çıkan merdivenleri gökkuşağı renklerine boyamasıyla ilgi çekerken, bir gecede tekrar griye boyanması ülke gündemine düşmüştü. Beyoğlu Belediyesi’nin ilk olarak kabul etmediği daha sonra ise kabul ettiği olayın ardından bugün merdivenler tekrar gökkuşağı renklerine boyandı. Aydın'ın "Sakin Şehir" unvanlı ilçesi Yenipazar sakinleri, ilçeye kazandırılan 220 basamaklı rengarenk merdivenle İstanbullulara seslendi. Susurluk davası sonucu hapis cezasına çarptırılan Mehmet Ağar'ı 1 yıl konuk ederek Türkiye tarafından kent sakinleri, bu kez de merdivenleriyle dikkat çekti

220 basamaktan oluşan merdivenin şehir merkezi ile 100 metre yükseklikte bulunan çamlık mesire alanını birbirine bağladığını ifade eden Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden; “3 ayda tamamladığımız merdivenin seramikleri sakin şehrimizin aynı zamanda simgesidir. Ayı, yıldızları, güneşi, şehrimizin yeşilini, sakin yaşamını, Cittaslow'u simgeleyen salyangozu ve ovamıza hayat veren Büyük Menderes Nehrini anlatmaktadır. Hayırsever bir vatandaşımızın bağışladığı renkli seramiklerle yapılan merdivenimiz gece ışıklandırılmakta ve gündüzleri de evlenecek çiftler başta olmak üzere tüm halkımızın ilgisini çeken özel bir fotoğraf mekanı oldu” dedi.

İstanbul Cihangir'de yaşanan merdivenlerin griye boyanması olayına bir tepki gösteren Başkan Erden, Sakin Şehir unvanlı ilçelerinin renkli ve sakin bir yaşam sürmesi için büyük çaba sarf ettiklerini ifade ederek, "İlçe merkezi ile Çamlık Piknik alanını ve tarihi Yel Değirmenini birbirine bağlayan 220 basamaklı merdivenler Rio’daki ressam Selaron'un seramikle gelişigüzel kapladığı merdivenlerinden esinlenilerek yapıldı. Biz burada farklı olarak bir konu işledik. Düzensiz ve standart olmayan basamakları nedeniyle hayatın inişli-çıkışlı durumunu daha iyi yansıtabileceğimizi düşündük. İnsanlarımızın bu merdivenlerden çıkarken soluklanmalarını, konulu desenlerle ilgilenirlerken de yorulmadan, yavaşa yavaş 220 basamağı çıkmalarını sağlamak istedik. Üyesi olduğumuz Cittaslow felsefesine çok uygun olan bu merdivenlerin yavaş felsefesine uygun olarak yavaş merdiven olarak tasarladık. Merdivenlerin girişine de 'yavaşlayın, yorulmayın' diye yazacağız. Çünkü hızın esiri olduğu bu dünya, itiş-kakış, gürültü hepimizi çok yoruyor. Oysa kendimizin ve bedenimizin farkına varmak için yürüyerek çıkarak, spor yaparak, çevremizdekilere ilgi göstererek, severek hayatın daha güzel geçeceğine inanıyoruz" diye konuştu.

DESEN, YENİPAZAR HALKININ YAŞAMINI ANLATIYOR
Merdivenlerde uygulanan seramik motiflerin Yenipazar halkının yaşamını anlattığını ifade eden Başkan Erden, sözlerini şöyle tamamladı: "Önce desen çalışmasını tamamladık. Ardından hayırsever bir vatandaşımızın desteğiyle alınan seramikleri basamaklara yerleştirmeye başladık. 3 ayda tamamladığımız merdivenin seramikleri sakin şehrimizin aynı zamanda simgesidir. Ayı, yıldızları, güneşi, şehrimizin yeşilini, sakin yaşamını, Cittaslow'u simgeleyen salyangozu, doğal yaşam ve balıklar, geleneksel eğlencemiz olan deve güreşi simgesi deve ve ovamıza hayat veren Büyük Menderes Nehrini anlatmaktadır. Hayırsever bir vatandaşımızın bağışladığı renkli seramiklerle yapılan merdivenimiz gece ışıklandırılmakta ve gündüzleri de evlenecek çiftler başta olmak üzere tüm halkımızın ilgisini çeken özel bir fotoğraf mekanı oldu. İstanbul'daki olayı duyunca çok üzüldük. Başkanımıza hemen bizim merdivenlerimizi korumasını istedik"
MERDİVENLERLE BİRLİKTE BİZ DE CANLANDIK
Merdivenlerin orta kısmındaki bir evde yaşayan 85 yaşındaki Necmiye Şimşek de, "Başkan oğlumun yaptırdığı bu merdivenler sayesinde her yer rengarenk oldu. Buradan inen-çıkan, fotoğraf çektirenler arttı. Her gün birkaç kez buraya gelin-damat ve fotoğrafçılar geliyor. Herkes burada fotoğraf çektiriyor. Merdivenler renklenip canlanınca biz de canlandık" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA