Savaş Karşıtlarından Londra'da Suriye Eylemi

İngiltere'nin başkenti Londra'da toplanan savaş karşıtı eylemciler, Suriye'ye yönelik askeri müdahale hazırlıklarını protesto etmek amacıyla Trafalgar Meydanı'nda gösteri yaptı.

İngiltere'de Avam Kamarası'nın Suriye'ye yapılacak olası bir askeri müdahaleye katılma önergesini reddetmesine rağmen ABD'nin ısrarlı bir şekilde "savaş planları" yaptığını söyleyen eylemciler, askeri müdahale karşıtı sloganlar attı.

"Savaşa Dur" örgütü tarafından düzenlenen eyleme katılan ve aralarında Suriyeliler'in de bulunduğu yaklaşık 2 bin aktivist Parlamento binası ve Başbakanlık konutu önünden geçen güzergahda sloganlar atarak yürüyüş yaptı.

"Suriye'ye Saldırıya Hayır", "Suriye'ye Saldırma", "Ellerini Suriye'den Çek" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, tüm dünyaya Londra'dan güçlü bir mesaj verebilmek için ve "savaş isteyen siyasiler" üzerindeki baskıyı artırmak için eylemlere devam edeceklerini söyledi.

Aktivistlerden Harbertson Toby, "İngiltere'nin herhangi bir savaşın içinde olması, Suriye'ye yönelik bir saldırının içinde olması egemen ülkelerin Ortadoğu'daki güç oyunlarının bir parçası olması manasına geliyor" diye konuştu.

Soutbank Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Haider Bilal isimli gösterici ise, "Herhangi bir müdahele ve saldırganlığa karşı Suriye halkını desteklemek için buradayım. Ben Iraklıyım. Irak'ta iki defa işgal oldu. Saddam'dan kurtulduğumuz için memnunuz ama işgal her zaman daha kötüsünü getiriyor. Irak tecrübesini Suriyelilerin yaşamasını istemiyor. Savaş, sebebi ne olursa olsun, neyle açıklanırsa açıklansın her zaman şeytancadır" dedi.

Londra'da daha önce yaptıkları eylemler sayesinde, İngiliz parlamentosunun askeri müdahele önergesini reddetmesini sağladıklarını söyleyen aktivistler, "Obama ve müttefikleri Suriye'ye saldırmak için hala ısrarlı şekilde hareket ediyorlar. İngiltere ABD'nin bu konuda en önemli müttefikiydi. (Başbakan David) Cameron'un savaşın dışında kalması, Batı'nın savaş planlarına vurulmuş büyük bir darbe oldu. Ancak Suriye'ye yönelik saldırı planlarını engelleme konusunda artık iki kat daha fazla çaba görmemiz lazım. Dünya Londra'yı seyrediyor. Savaş karşıtlarının sokaklarda olduklarını tüm dünyaya göstermeliyiz" şeklinde konuşmalar yaptı.

Savaş karşıtı aktivistler, 3 Eylül'da Londra'daki ABD Büyükelçiliği binası önünde eylem yapmayı planlıyor.
Kaynak: İHA