ABD Başkanı Obama'nın açıklaması

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanımına karşı, uygun yanıta yönelik kararını henüz vermediğini belirterek, "Ordum ve ekibim ile geniş bir dizi seçeneklere bakıyoruz. Kadın, çocuk ve masum insanların korkunç çaptaki gazlarla zehirlendiği bir dünya kabul edemeyiz. Bu tür bir saldırı, kimyasal silah kullanımına karşı çok iyi oluşturulmuş bir uluslararası normu ihlal ederek ve Türkiye, İsrail ve Ürdün gibi bölgedeki dost ve müttefikleri tehdit ederek bizim ulusal güvenlik çıkarlarımıza da bir tehdittir ve gelecekte de kimyasal silah kullanılması ve bunların bize karşı kullanabilecek teröristlerin ellerine düşmesi riskini artırmaktadır. Dünyanın, kimyasal silah kullanımına karşı olan normların korunmasının sağlandığından emin olmaya dair yükümlülüğü var" dedi.

Obama, Beyaz Saray'da Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite ve Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ile üçlü görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme öncesinde basın mensuplarına Suriye konusunda açıklama yapan Obama, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanımına yönelik ABD istihbarat örgütünün araştırmasının gizli olmayan bölümlerini açıkladıklarını belirterek, detaylı araştırmanın kimyasal silahların Suriye rejimi tarafından arasında yüzlerce çocuğun da olduğu binlerce masum halka yönelik kullanıldığına yönelik yüksek güven ortaya koyduğunu ifade etti.

Obama, bu tip saldırıların dünyaya bir meydan okuma olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Kadın, çocuk ve masum insanların korkunç çaptaki gazlarla zehirlendiği bir dünya kabul edemeyiz. Bu tür bir saldırı, kimyasal silah kullanımına karşı çok iyi oluşturulmuş bir uluslararası normu ihlal ederek ve Türkiye, İsrail ve Ürdün gibi bölgedeki dost ve müttefikleri tehdit ederek bizim ulusal güvenlik çıkarlarımıza da bir tehdittir ve gelecekte de kimyasal silah kullanılması ve bunların bize karşı kullanabilecek teröristlerin ellerine düşmesi riskini artırmaktadır. Daha önce de söyledim: dünyanın, kimyasal silah kullanımına karşı olan normların korunmasının sağlandığından emin olmaya dair yükümlülüğü var".

Obama, "Bu normun icra edilmesine yardım etmeye yönelik alınabilecek çeyitli eylemlere yönelik nihai kararını henüz vermediğini" belirterek, "Belirttiğim gibi, ordum ve ekibim ile geniş bir dizi seçeneklere bakıyoruz. Müttefiklerimizle istişare ediyoruz. Kongre ile istişare ediyoruz. Tüm ilgili taraflarla görüşüyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA