Toplu Sözleşme Görüşmeleri

Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı ve KESK dönem sözcüsü Ömer Akyıldız, hükümet tarafından toplu sözleşme sürecinde sendikaların ve kamu emekçilerinin yok sayıldığını iddia ederek “AK Parti'nin 10 yıllık iktidarı döneminde kamu emekçilerinin ücretleri yüzde 30 eridi” dedi.

Hükümetle yürütülen toplu sözleşme görüşmeleriyle ilgili yaptığı basın açıklamasında, hak ve özgürlüklerimizin her geçen gün budandığı, kamu hizmetlerinin tümüyle tasfiyesinin hızlandırıldığı, kamu emekçilerinin iş güvencesi dahil temel kazanımlarının bile elinden alınmaya çalışıldığı bir dönemde toplu sözleşme sürecine girildiğini kaydeden Akyıldız, durumun kendileri açısından sıkıntılı olduğunu dile getirdi. Aileleri ile birlikte 15 milyonu aşkın kamu emekçisinin ve emeklinin beklentilerinin bugüne kadar boşa çıkarıldığını belirten Başkan Akyıldız, şunları söyledi:
“İktidara geldiği tarihten itibaren kamu emekçilerinin gündeme getirdiği tüm ekonomik, sosyal, özlük ve demokratik talepleri karşında üç maymunu oynayan AK Parti iktidarı, bugün de kamu emekçilerinin iradesini yok sayan tutumundaki ısrarını sürdürüyor. Bugüne kadar toplu sözleşme görüşmeleri, kamu emekçilerinin talepleri ile uzaktan yakından ilgisi olmayan bir şekilde gerçekleşti! Haklar, talepler yok sayıldı! Kamu emekçileri yoksullaşırken sermaye iktidar sayesinde zenginliğine zenginlik kattı. Bu çarka ortak olanlar hiçbir sendikal faaliyet yapmadan üye sayılarını arttırdı, emekçilerin alın teriyle kazanılmış haklarına karşı yapılan saldırılara ortak oldu. Son 10 yılda ekmek, et, süt gibi gıdalara yüzde 173’ün üzerinde, elektrik, su, doğalgaz faturaları ise yüzde 250’nin üzerinde artarken hükümet yandaş konfederasyonuyla birlikte komik artışlarla kamu emekçilerini yoksulluğun içine sürükledi. Sendikalı olsun olmasın, tüm kamu emekçilerini mücadeleyi büyütmeye ve geleceğimize sahip çıkmaya çağırıyoruz. Bunun için tüm konfederasyonlara ve sendikalara da açık bir çağrıda bulunuyoruz. Emeğimize, alın terimize, hak ve özgürlüklerimize göz koyanların iktidarında bizler gün geçtikçe yoksullaşıyoruz. Şimdi tüm haksızlıklara, adaletsizliklere son vermek için mücadeleyi büyütme zamanıdır.”
Kaynak: İHA