Tripolis Antik Kentinde, Mozaikli Ev Ortaya Çıkarıldı

DENİZLİ - Buldan ilçesine bağlı Yenicekent yakınlarındaki Tripolis Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında, bin 600 yıl önce zengin ailelerin oturduğu tahmin edilen, odaları mozaikle döşenmiş ev ortaya çıkarıldı.

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Tripolis antik kentinde incelemelerde bulundu. Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, Denizli'deki 19 antik kentin 5'inin Denizli ovasında bulunduğunu, bunlardan birinin de Tripolis olduğunu belirtti.

Tripolis antik kentinde yaklaşık 15 yıldır yapılan kazı çalışmasının 2012 yılından beri müze kazısı olarak bakanlıktan alınan izinle devam ettirildiğini hatırlatan Demir, "Şu anda agorada kazı ve restorasyonun yüzde 50'den fazlası tamamlanmış durumda. Bu, yıl sonuna kadar kazı ve restorasyon çalışmalarının tamamlanarak, agoradaki kapalı pazar yerinin turizme kazandırılması demek" dedi.

Tripolis'in diğer antik kentlere göre farklılık gösterdiğini, buradaki tarihi yapıların erozyonla kapandığını ifade eden Vali Demir, konuşmasını şöyle devam ettirdi:

"Toprağı kaldırdığınızda altta katan yapıların sanki bugünkü gibi korunduğunu görüyorsunuz. Agora ile sütunlu galeri çıktı, sağlam bir kilise ve ayrıca dükkanlar var. Ve hiç beklenmedik bir çalışma daha oldu. Kentin ana yapısının dışında mozaikli evle karşılaşıldı. Tripolis'teki mozaiğin bir farkı var. Evin ana yapılarının tamamında mozaik var ve bugün yapılmış gibi duruyor, çok az tahrip olmuş."

-Kazı heyeti başkanı Yrd. Doç.Dr. Duman-

Tripolis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç Dr. Bahadır Duman da, kemerli agorada önemli bir çalışma yürütüldüğünü ifade etti.

Kazılarda ortaya çıkan mozaikli evle ilgili de bilgi veren Duman, "Ev 7-8 odadan oluşuyor ve tabanı bitkisel ve geometrik ögelerin olduğu renkli mozaiklerle döşenmiş. O yüzden bu evin Tripolis'in varlıklı ailelerinden birine ait olduğunu düşünüyoruz. İlk inşası M.S. 4. yüzyıl olmasına rağmen M.S. 5. yüzyılda da kullanılan evde yaşayanların sıradan insanlar olmadığını, maddi gücünün yüksek kişiler olduğunu tahmin ediyoruz" diye konuştu.

İncelemeye AK Parti Denizli Milletvekilleri Nihat Zeybekci ve Mehmet Yüksel, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı da katıldı.

Kaynak: AA