Suriyeli Çocukların Sünnet Heyecanı

MALATYA - NAİM BOŞKUT - Malatya'daki konteyner kentte kalan Suriyeli ailelerin çocuklarının sünnet ettirilmesi amacıyla başlatılan çalışma kapsamında, 3 çocuk erkekliğe ilk adımını attı.

Bir Damla Yardımlaşma Derneği, ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Malatya merkeze bağlı Fatih köyünde Beydağı Konaklama Tesisi adıyla kurulan konteyner kente yerleştirilen Suriyeli ailelerin çocuklarının sünnet ettirilmesi için çalışma başlattı.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün destek verdiği çalışma kapsamında, çocuklardan Mustafa Karot,Alaa Alılıwiy ve Halid Karud,Özel Sevgi Tıp Merkezinde ücretsiz olarak sünnet ettirildi.

Erkekliğe ilk adımını atan Suriyeli çocuklar, hastanedeki odada dinlenirken "Rabia" selamı verdi.

Çalışma kapsamında, ilk etapta Suriyeli 2 çocuğun daha sünnet ettirileceği belirtildi.

-Konteyner kentte 2 binden fazla çocuk var

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Hamza Demiralp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sünnet olan çocukların çok mutlu olduğunu belirterek, "3 çocuğumuz erkekliğe ilk adımını attı. Onları tebrik ediyorum. Suriyeliler bizim misafirlerimiz. İnşallah ülkelerinde savaş biter ve sağlıklı bir şekilde ülkelerine dönerler. Konteyner kentimizde şu an 6 bin 500 kişi kalıyor. Bunların 2 binden fazlası çocuk. Biz ilk etapta 5 çocuğu sünnet ettiriyoruz ama devamı gelecek. Bu gibi faaliyetlerimiz sürecek" diye konuştu.

-"Beşşar Esed'in inmesi için dua ediyoruz"

Sünnet ettirilen çocuklardan Mustafa Karot'un annesi Nofa Salih, "Türkiye Cumhuriyeti'ne ve Türk milletine çok minnettarız. Sizin bu iyiliğinizi ömür boyu unutmayacağım. Bütün Türk halkına, en büyüğünden en küçüğüne kadar hepsine çok teşekkür ederim. Allah sizi bağışlasın" dedi.

Konteyner kentte hiçbir şeylerinin eksik olmadığını anlatan Nofa Salih, bütün ihtiyaçlarının fazlasıyla karşılandığını söyledi.

Nofa Salih, şöyle konuştu:

"Bizim devletimiz Türkiye'nin bize yaptığının yarısını bile yapmadı. Kocam evde otururken başına kurşun isabet etti ve öldü. Kimse kurşunun nereden geldiğini bilemedi. Zaten Suriye'de öyle şeyler normaldi. Bu şekilde, kocam gibi ölen çok kişi var. O yüzden ilk umudumuz, Beşşar Esed'in inmesi. Çünkü bizim canımızı, malımızı, her şeyimizi mahvetti. Her gün Beşşar Esed'in inmesi için dua ediyoruz. Yurdumuza dönmek için onun inmesi lazım."

-"Yalnızca Türkiye bizim yanımızda"

Halid Karud'un babası Mahmud Karud da oğlunun bu mutlu gününden dolayı çok sevindiğini belirterek, sünneti sanki kendi yurdunda yapmış gibi hissettiğini söyledi.

Emeği geçen herkese teşşekkür eden Mahmud Karud, "Konteyner kentte hiçbir eksiğimiz yok. İstediğimizden çok daha fazla şey verdiler. İnşallah ülkemize geri döneriz. Bütün Suriye'yi Beşşar Esed mahvetti. Hem çocukları hem oradaki bütün insanları mahvetti. Babam ve kardeşim uçakla yapılan saldırıda öldü. Yalnızca Türkiye bizim yanımızda. Bütün diğer insanlar bizi seyrediyor. Bu, çok günah" ifadesini kullandı.

-"Türkiye ellerini açtı, bizi sardı"

Çocuklardan Alaa Alılıwiy'in babası İsmail Alılıwiy de Türkiye'ye yürekten teşekkür ettiklerini ve hallerine şükrettiklerini söyledi.

Alılıwiy, "Türkiye bize çok yardım ediyor. Bizim devletimizden daha iyi. Suriye'de evimiz kalmadı. Evlerimiz hep bombalarla vuruldu. Malımız vardı, ineğimiz, koyunumuz, hepsi yok oldu. Biz de çocuklarımızı alarak Türkiye'ye geldik. Gelmesek ölecektik. Türkiye ellerini açtı, bizi sardı. Bizi de çocuğumuzu da anamızı da babamızı da bütün Suriye'yi sardı. Beşşar Esed insin, evimize dönelim, bunu istiyorum" dedi.

Kaynak: AA