İef'de Expo Provası

İZMİR - TOLGA ALBAY - Bu yıl 82'nci kez kapılarını açacak İzmir Enternasyonal Fuarı , yabancı delegasyon ziyareti açısından son yılların en geniş katılımına ev sahipliği yapacak.

EXPO 2020 adaylığı kapsamında 20'si bakan düzeyinde toplam 67 ülkeden katılımcının geleceği fuarda İzmir'in fuarcılık geleneği anlatılacak, EXPO provası yapılacak.

İZFAŞ Genel Müdür Vekili Mehmet Şakir Örs, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl fuarı EXPO adaylığıyla buluşturmak üzere programlar yaptıklarını, "sağlık"ana temasıyla fuarda özel etkinlikler düzenleneceği belirtti.

İzmir'in fuarcılık geçmişini dünyaya anlatabilmek üzere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile özel bir çaba gösterdiklerini anlatan Örs, şu bilgileri verdi:

"Bu yıl uluslararası katılımı çok önemsiyoruz. Enternasyonal kelimesinin hak ettiği noktaya ulaşması için büyük gayret gösterdik. Fuara 67 ülkeden farklı kapsamlarda katılım olacak. 20 ülkeden bakan düzeyinde olmak üzere toplam 40 ülkeden delegasyon katılımı olacak. Karadağ Başbakan Yardımcısı Vujica Lazovic ve partner ülke Sri Lanka'dan 4 bakan fuarı ziyaret edecek. İlk kez katılacak Lüksemburg da bakan düzeyinde katılım gösterecek. Geçen yıl 8'i bakan düzeyinde 54 ülkeden katılımın olduğu dikkate alınırsa bu yıl fuarın son yılların en yüksek yabancı katılıma ev sahipliği yapacağını söyleyebiliriz.

Yabancı katılımın yüksek oluşu, EXPO 2020'ye yönelik lobi ve tanıtım faaliyetleri açısından önemli bir fırsat yaratacak. 30 Ağustos günü yabancı delegasyon için özel bir EXPO resepsiyonu verilecek. Katılımcılar İEF'de İzmir'in fuarcılık konusundaki deneyimine şahitlik edebilecek."

-"EXPO ile aynı ruh"

EXPO 2020 İzmir Genel Sekreteri Ergüder Can ise İEF'nin EXPO organizasyonuyla aynı ruhu taşıdığını, geçmişte fuar alanı içinde kurulan ülke pavyonlarında geliştirilen son teknoloji ve ürünlerin yarıştırıldığını, EXPO'nun da ülkelerin belli bir temada geldikleri noktayı gösterdikleri bir organizasyon olduğuna dikkat çekti.

EXPO adaylığında İEF'nin uluslararası kamuoyuna gösterilmesinin büyük önem taşıdığını, bu nedenle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın uluslararası davetlere ağırlık verdiğini belirten Can, "Aynı tema ile düzenlenecek fuarda yabancı katılımcılara, İzmir'in EXPO benzeri bir organizasyonu yapma konusundaki 82 yıllık deneyimini anlatacağız. Çok ciddi bir uluslararası katılım var. Onlara 1,5 milyon ziyaretçisi bulunan fuarı göstererek EXPO ile ilgili hedeflerimizi anlatacağız, destek isteyeceğiz. İEF, EXPO'nun iç kamuoyuna anlatımı konusunda da fırsat verecek. Fuar içinde EXPO farkındalığını artırmayı hedefleyen etkinlikler yapacağız" diye konuştu.

-"Hedef kitle çocuklar ve gençler"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde düzenlenen fuarın bu yıl partner ülkesi Sri Lanka, onur konuğu kent ise Sinop olarak belirlendi.

Fuarda bu yıl geçen yıla göre sergi alanı ve katılımcı sayısında artış kaydedildi. Geçen yıl bin 90 firmanın katıldığı fuara bu yıl 20 ürün grubundan 286'sı yabancı bin 125 firma katılacak. 73 bin metrekare olan sergi alanı ise 85 bin metrekareye çıkarıldı.

1,5 milyonu aşkın kişinin ziyaret etmesinin beklendiği fuarda katılımı artırmak adına özellikle gençler ve çocuklara yönelik aktivitelere ağırlık verildi.

İlk kez oluşturulan Çocuk Köyü'nde çocuklar için oyun, eğlence, sanat ve eğitim aktiviteleri düzenlenecek. Aileler fuar ziyareti boyunca çocuklarını bu alana bırakabilecek.

Gençler için bilişim iletişim ve bisiklet ve motosiklet sergi alanlarının büyütüldüğü fuarda pop ve rock konserleri düzenlenecek, ücretsiz tiyatro ve sinema gösterimleri yapılacak.

29 Ağustos-8 Eylül'de saat 16.00-23.00 arası gezilebilecek fuara giriş ücreti tam 2 lira, öğrenci 1 lira olarak belirlendi. Fuarın uluslararası bölümü ise 2 Eylül'de sona erecek.

Kaynak: AA