Butso Başkanı Keyik Açıklaması

BURDUR - Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, mermercilik sektörünün kendileri için önemli olduğunu ancak başkalarına zarar vermeden saygı içerisinde yürütülmesi gerektiğini bildirdi.

Keyik, geçen hafta Kocapınar köylüleriyle mermer ocağı işletmecileri arasında yaşanan gerginlik üzerine köye gitti. Burada köy muhtarı Mustafa Çağan, Kocapınar Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Çalıkuşu ile görüşen Keyik, amaçlarının sanayicinin ve tüccarın önünü açıp, ekonomik hareket sağlamak olduğunu söyledi.

Bunu yaparken köylüye ve çevreye zarar vermek istemediklerini belirten Keyik, "Mermercilik sektörü bizim için önemli. Ama başkalarına zarar vermeden ve saygı içerisinde yürütülmesi lazım. Bu açıdan her zaman köylünün yanındayız. Ekonomimizi, ihracatımızı geliştirirken, köylerimizin zarar görmesine göz yumamayız" dedi.

Bazı işletmelerin köyün yolunu, suyunu, elektriğini kullandığını ancak köylünün rızasını almadığını vurgulayan Keyik, "Yine özellikle Çinli firmaların ocak satın alıp işletmesine kesinlikle karşıyız. Biz BUTSO yöneticileri olarak, bu yanlışlıkların düzeltilmesi ve haksızlıkların giderilmesinin takipçisi olacağız" diye konuştu.

Muhtar Mustafa Çağan ise köyün ağırlıklı olarak hayvancılıkla geçindiğini ve su sıkıntısı yaşadıklarını anlattı. Kocapınar suyunun çekilmesi ve yer altı sularının azalması nedeniyle zor günler geçirdiklerini ifade eden Çağan, şöyle konuştu:

"Çanak şeklindeki köyümüzün etrafında, köyün içine kadar yaklaşan 20 kadar mermer ocağı işletiliyor ve 70 kadar daha açılacağı söyleniyor. Bu mermer ocakları, sondaj vurmaya devam ediyor. En son köyün önünde açılan bir ocak, yolun üstüne de bir sondaj vurmaya kalkınca gençlerin sabrı taştı. Sondaj çalışmasının durdurulması isteyen ve makineleri kıran gençlerin işçilerle kavgasını önledik ancak uyarılarımıza kulak asmayan firmanın, ertesi gün tekrar sondaj çalışmasına başladığını gören kadın, erkek tüm köylü toplanarak mermer ocağına tepki gösterdi."

Çağan, mermer ocaklarına karşı olmadıklarını ancak köye ve köylüye zarar vermeden de bu işin yapılabileceğini vurguladı.

Kaynak: AA