Bilecik'te "organ Bağışı ve Önemi" Paneli

BİLECİK - Bilecik Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından "Organ Bağışı ve Önemi" konulu panel düzenlendi.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Arif Kapuağası, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'ndaki panelde, bir kişinin hayatını kurtarabilmek için çaba gösterilebilmenin önemli olduğunu söyledi.

Vatandaşların bağışları sonucunda organ bağışı bekleyenlere yardım edebildiklerini anlatan Uzm. Dr. Kapuağası, şöyle konuştu:

"Türkiye'yi adım adım dolaşarak organ bağışının önemini anlatıyoruz. Son 3 yıldır yaklaşık 6 bin kişiye eğitim verdik. 23 bin organ nakli bekleyen hastamız var. Dini olarak söylenen her şey mevzuatımıza işlenmiş ve tereddütlerin hepsi giderilmiş durumdadır. Amacımız kimseye zarar vermek değil, bir canı kurtarabilmek. Yoğun bakım kısmında ne kadar iyi bakılırsa o organlar hastanın kurtulma şansını artırır, kurtarılamıyorsa da organların kullanma şansı artar. O yüzden bağışçı olan bir kişinin organlarını kurtarabilmesi için maksimum iyi bakım yapılmalıdır. Sivil toplum ve bilinçli toplum ile bunlar arasında medya son yıllarda organ bağışı konusuna hassas davranıyor. Sivil toplum desteği de son yıllarda artarak devam ediyor. Bilinçli toplumu her beraber oluşturacağız. Bağış oranı 2,7'den 5,5'e çıkardık."

Panelde, Bilecik Müftü Vekili Ahmet Tokgöz, "Organ bağışının dini boyutu", Bursa Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Yavuz Selim Çınar, "Bölgemizde organ nakli" ve Bursa Özel Acıbadem Hastanesi'nden Prof. Dr. Remzi Emiroğlu da "Organ nakli ile yeni bir hayat" konulu birer konuşma yaptı.

Panel sonunda katılımcılara Osmanlı armasının bulunduğu tablo hediye edildi. Panele, Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Vali Halil İbrahim Akpınar'ın eşi Dr. Nihal Akpınar, Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Opr. Dr. Yavuz Baştuğ, Bilecik Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mustafa Yılmaz, Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Uğural, Bilecik TSO Başkanı Fevzi Uzun ve Kamu Hastaneleri Birliği personeli ile vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA